Gevreesde talibanleider Fazlullah omgebracht
Maulana Fazlullah (centraal) Foto: EPA-EFE

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft vrijdag de dood bevestigd van de Pakistaanse talibanleider Maulana Fazlullah. Hij werd woensdag in Afghanistan gedood door een drone van het VS-leger.

Fazlullah was betrokken bij de moordpoging op Malala Yousafzai, de jonge Pakistaanse die bekendraakte vanwege haar strijd om meer meisjes toegang te geven tot onderwijs.

‘Zijn dood is het resultaat van de onvermoeibare zoektocht naar inlichtingen van de Afghaanse veiligheidsdiensten’, zei Ghani. Het VS-leger voerde de aanval uit op 13 juni in de provincie Kunar, aan de grens tussen Afghanistan en Pakistan.

Fazlullah werd in 1976 geboren en raakte bekend toen hij in 2004 een ondergronds radiostation oprichtte in de Swatvallei om zijn fundamentalistische en antiwesterse ideeën te verspreiden. Met zijn strijders nam hij in 2009 de Swatvallei in. Hij voerde er de sharia in en verzette zich onder meer tegen poliovaccinaties – die volgens hem een joodse en christelijke samenzwering zijn om de moslims schade te berokkenen.

Hij liet ook meisjesscholen sluiten. In 2012 beval Fazlullah de aanval op Malala, de latere laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede. Zij had zich uitgesproken tegen het sluiten van de scholen.

De talibanleider wordt ook in verband gebracht met verschillende bloedige aanslagen in Pakistan. Bovendien zou hij achter de mislukte aanslag met een bomauto op 2010 in Times Square in New York zitten.