6 juli is D-day voor handelsoorlog VS-China
De VS viseren 1.100 soorten producten ‘Made in China’. Foto: epa-efe

Op 6 juli verstrijkt de deadline voor de handelsoorlog tussen de VS en China. Eerst besloot president Trump op die dag de invoertaksen op Chinese producten te verhogen. Vrijdagavond bleek dat China vanaf dan Amerikaanse waren zwaarder belast.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn goedkeuring gegeven voor bijkomende importheffingen van 25 procent op Chinese goederen die een handelswaarde van 50 miljard dollar vertegenwoordigen vanaf 6 juli.

Die beslissing heeft de al zeer gespannen handelsrelaties met China zwaar onder druk gezet. Enkele uren later riposteerden de Chinezen. Ze gaan eveneens op 6 juli de invoerheffingen op Amerikaanse producten met 25 procent verhogen. Dat heeft het Chinese staatspersagentschap vrijdagavond gemeld. Daarmee zitten de twee economische grootmachten in de laatste rechte lijn naar een echte handelsoorlog.

De Verenigde Staten viseren zo’n 1.100 soorten producten Made in China. Daarvan wordt op 818 productsoorten met een waarde van 34 miljard dollar vanaf 6 juli de importheffing geïnd. De VS nemen daarnaast stappen om de heffingen uit te breiden naar nog eens 284 productgroepen. Goed voor nog eens 16 miljard bijkomende invoertaksen.

China heeft op zijn beurt 659 Amerikaanse producten aangestipt waarvan de invoertaksen met 25 procent worden opgetrokken. Eveneens goed voor 50 miljard dollar. Net als de VS delen de Chinezen het lijstje op in twee en voor een vergelijkbare waarde. Vanaf 6 juli gaan ze de invoertaksen op onder meer Amerikaanse auto’s en landbouwproducten optrekken.

China windt er ook geen doekjes meer rond dat de Verenigde Staten een handelsoorlog aan het uitlokken zijn. Wat de Amerikaanse president Trump dan weer tegenspreekt. Volgens hem is er zelfs geen sprake van een handelsoorlog.

Het weerhield hem er niet van vrijdag tegelijk nog wat olie op het vuur te gieten.

In een interview met Fox zei hij dat bijkomende invoertaksen nodig zijn om de Amerikaanse ‘geheimen’ te beschermen. Hij verwees daarbij naar de Amerikaanse technologie­regio Silicon Valley en de intellectuele capaciteiten die daar verzameld zijn. Volgens Trump zijn China en ook andere landen erop uit om ‘deze geheimen te stelen’. En hij voegde er nog aan toe dat de kroonjuwelen van het land beschermd moeten worden.