Kinderen gescheiden van ouders aan grens VS
Mensen protesteren in de straten tegen het beleid van Trump. Foto: AFP

Bijna tweeduizend kinderen zijn van hun ouders gescheiden aan de grens met Amerika. De ouders werden gearresteerd omdat ze zonder papieren de grens waren overgestoken.

Deze cijfers komen van de regering-Trump, die een ‘nultolerantie’- beleid voert in verband met illegale immigratie. Wanneer mensen zonder geldige papieren de grens met de Verenigde Staten oversteken, worden ze gearresteerd. De kinderen worden dan naar een opvanggezin gebracht.

Zo werden tussen 19 april en 31 mei 1.995 minderjarigen gescheiden van 1.940 volwassenen. De Amerikaans grenspolitie pakt de migranten op en houdt ze dan vast in afwachting van verdere vervolging, aldus een woordvoerder van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid tijdens een teleconferentie. Hij benadrukte dat de regering-Trump duidelijk heeft gezegd ‘de wet niet langer te ontzien’.

Volgens Trump werd de wetgeving ingevoerd door de Democraten. Hij wil de wet aanpassen, maar zegt dat de Democraten roet in het eten gooien. De wet specificeert echter niet dat kinderen en volwassenen van elkaar gescheiden moeten worden, dat is een interpretatie van de regering Trump.