Opschudding bij de voetbalbond: Algemene Vergadering stemt voorzitter Linard weg, maar die wil niet wijken
Foto: Kris Van Exel

Een ruime meerderheid van de leden van de Algemene Vergadering van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) is niet akkoord met de beslissing van het Uitvoerend Comité om het mandaat van bondsvoorzitter Gérard Linard boven de leeftijdsgrens van 75 jaar te tillen. Dat bleek uit een geheime stemming die vrijdagavond op de bondszetel is gehouden. Maar Linard is niet van plan op te stappen.

Van de 409 stemgerechtigden was 61,75 procent het niets eens met de beslissing van het Uitvoerend Comité (UC) om het mandaat van Linard met een jaar te verlengen. 1,43 procent onthield zich, de rest steunde de beslissing van het UC.

Hoewel het als een duidelijk motie van wantrouwen kan geïnterpreteerd worden tegen Linard heeft de stemming geen gevolgen. De beslissing van het UC wordt er niet door verbroken.

Het Uitvoerend Comité (UC), het opperste orgaan binnen de KBVB, keurde op 29 maart goed dat Linard nog tot 2019 bondsvoorzitter zou mogen blijven. Nochtans had Linard, die François De Keersmaecker afloste na een putsch van de Pro League en het ACFF (de Franstalige vleugel van de bond), dit jaar al de maximumleeftijd van 75 jaar bereikt.

In principe moest hij zijn mandaat neerleggen op het einde van het seizoen. Elf Vlaamse clubs (Eendracht Aalst, White Star Schoonbeek-Beverst, ESK Leopoldsburg, Sporting FC Haren, White Star Desselgem, Zandvliet Sport, Spouwen-Mopertingen, Racing Peer, Lindeboys Sportief Leut, KVVV Zepperen-Brustem en Sportkring Aalst) hielden een interpellatie tijdens de laatste Algemene Vergadering van het seizoen om het probleem aan te kaarten. Meester Lambeets omschreef de beslissing van het UC “een verkrachting van de eigen reglementen” en eiste een geheime stemming.

Linard wil niet opstappen

Gérard Linard is niet zinnens af te treden als voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Dat heeft Linard vrijdagavond gezegd aan Belga na de interpellatie van enkele Vlaamse clubs tegen de verlenging van zijn mandaat.

“Ik wil vooruit met de KBVB en het Belgisch voetbal in het algemeen. Dan moet je ook door moeilijke momenten en neem je moeilijke beslissingen. Neen, deze stemming verandert mijn overtuiging niet. Ik ga door”, zei de 75-jarige Linard stellig.

Bayat verdedigt Linard

Mehdi Bayat, lid van het Uitvoerend Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), heeft het vrijdag na de Statutaire Algemene Vergadering opgenomen voor bondsvoorzitter Gérard Linard. "Er moet toch iemand zijn om de KBVB in goede banen te leiden?", reageerde Bayat.

Door de interpellatie van elf Vlaamse clubs omtrent de verlenging van het mandaat van bondsvoorzitter Linard over de leeftijdsgrens van 75 jaar, was de sfeer op de laatste bestuursvergadering van het seizoen grimmig. Na de tussenkomst van advocaat Geert Lambeets probeerde Bayat het standpunt van het Uitvoerend Comité (UC) te verduidelijken. Het bestuurslid werd de mond gesnoerd. "Wij worden aangevallen", riep Bayat.

Na de vergadering nam Bayat de tijd om het standpunt van het UC te verdedigen. Op 29 maart besliste het hoogste politieke orgaan binnen de KBVB om Linard nog tot 2019 aan boord te houden als bondsvoorzitter. Nochtans bereikte hij dit jaar de maximumleeftijd van 75 jaar.

"Als we die beslissing niet hadden genomen, zaten we zonder CEO en zonder voorzitter (na het ontslag van Koen De Brabander werd Linard CEO ad interim, nvdr.). Dat zou toch geen verstandige beslissing geweest zijn?", aldus Bayat. "We gaan de werking en de continuïteit van de KBVB toch niet in gevaar brengen omwille van één regel? Vooral niet omdat de regels continu veranderen."

"Bovendien zit je met een voorzitter en CEO ad interim die zijn job perfect uitvoert. Daar is intern over gediscussieerd, sommigen waren ook tegen de beslissing. Maar uiteindelijk viel er een democratische beslissing. We waren bezig een nieuwe CEO te zoeken, dan ga je de interim-CEO toch niet op straat zetten? Zonder Linard is er niemand die de leiding over de directie neemt."
Bayat ziet er dan ook vooral een politiek spelletje in. "Dit is een opgezet spelletje, georkestreerd door een persoon die nog een rekening met Linard had openstaan", aldus Bayat. "Waarom doet hij dit? Het was een spektakel, maar het levert niets op. Want de beslissing kan door de stemming niet overruled worden. Bovendien was het logisch dat een ruime meerderheid onze beslissing afkeurde. De versie van het UC is niet aan bod gekomen."

Bayat zetelt als jongste lid van het UC ook in de reglementencommissie van de KBVB en maakte meteen een plechtige belofte. "Het eerste wat ik volgend seizoen doe, is de regel van de maximumleeftijd afschaffen", sloot Bayat zijn pleidooi af.