Opgelet: hier kan je ook 's nachts een parkeerboete krijgen
De gemeenschapswachten voeren de eerste nachtelijke controles uit. Foto: idh

Sint-Pieters-Leeuw start met nachtelijke controles in de blauwe zone in Ruisbroek. Deze maatregel moet misbruik van de nieuwe parkeerregels tegengaan.

In het centrum van Ruisbroek werd op 1 februari 2017 een blauwe zone ingevoerd om bewoners toe te laten gemakkelijker een parkeerplaats te vinden in hun straat. Bezoekers worden geacht hun parkeerschijf te zetten. Intussen werden er 1.550 bewonerskaarten afgeleverd. De voorbije maanden werden 1.300 chauffeurs beboet die zich niet aan de nieuwe parkeerregels hielden.

Daarnaast werd ook vastgesteld dat er zo'n 100 parkeerplaatsen minder bezet werden door bestelwagens. Leeuw heeft bovendien een reglement dat bepaalt dat na vijf onbetaalde retributies de wagen met een wielklem geblokkeerd kan worden. Dat is het afgelopen jaar vier maal toegepast.

Evaluatie

“Inmiddels hielden we zoals afgesproken een eerste evaluatie van de blauwe zone”, aldus schepen van Mobiliteit Jan Desmeth (N-VA). “Hieruit is de nood gebleken aan nog meer controles om de blauwe zone effectief af te dwingen. We hebben vastgesteld dat heel wat mensen de parkeerschijf misbruiken. Ze bezetten parkeerplaatsen die bedoeld zijn voor de buurtbewoners door 's avonds te blijven staan tot aan de volgende ochtend. Daarom zullen we vanaf volgende week de gemeenschapswachters en de politie ook nachtelijke controles uitvoeren. Binnenkort wordt deze taak overgenomen door een gespecialiseerde firma voor een testperiode van zes maanden. Om voertuigen met buitenlandse nummerplaten gemakkelijker te behandelen, schakelen we een gespecialiseerd incassobureau in.”

Inmiddels blijkt wel dat de blauwe zone meer kost dan aanvankelijk gedacht. “Toen we de blauwe zone invoerden, raamden we de inkomsten op 142.000 euro per jaar en de kosten op 144.000 euro per jaar, zijnde een tekort van zo'n 2.000 euro. Inmiddels blijkt dat de inkomsten het afgelopen jaar 75.000 euro bedroegen. De uitgaven bedroegen 84.000 euro wat betekent dat de blauwe zone de gemeente per jaar uiteindelijk zo'n 9.000 euro kost”, aldus schepen van Financiën Jos Speeckaert (CD&V). “Deze kost is zeker verantwoord aangezien de situatie voor de mensen van Ruisbroek wel beduidend verbeterd is”.