Regering gaat Franse voorstel voor vervanging F-16’s grondig bekijken tegen oktober
Foto: EPA-EFE

Op de persconferentie na de ministerraad heeft premier Charles Michel (MR) zonet duidelijk gemaakt dat het Franse voorstel voor de vervanging van de Belgische F-16’s grondig moet en zal onderzocht worden. De deadline van de Navotop op 11 juli wordt vervangen door ‘midden oktober’.

‘De regering zal meer informatie over het Franse voorstel opvragen en daarna alle aspecten bekijken.’ De premier schetste drie opties: de verlenging van de oude F-16’s, de aankoop van een van de twee vliegtuigen die deelnamen aan de request for government proposal (RFGP), de Eurofighter of de F-35 dus, en derde optie, het Franse voorstel om Rafales te kopen en mee te stappen in de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig van de toekomst. ‘We moeten een serieuze en minutieuze analyse maken’, aldus nog de premier, die het woord voerde, hoewel ook minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aanwezig was.

Welles-nietes

Op dit moment heeft de regering zogoed als geen gedetailleerde informatie over wat Frankrijk precies aan te bieden heeft. Er is overleg geweest op het kabinet van minister Vandeput met vertegenwoordigers van de Franse minister van Defensie. Die legden uit dat België een partner kan worden in de samenwerking met Duitsland voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen, dat Frankrijk 34 Rafales kan leveren binnen de voorziene enveloppe van 3,6 miljard en dat we in dat geval ook hun vliegdekschip mogen gebruiken. Maar technische details over de Rafales zelf, laat staan welke versie van het toestel Frankrijk te koop aanbiedt, zijn er voorlopig niet.

Een eenduidig antwoord op de vraag wie die duizenden pagina’s aan technisch gedetailleerde informatie moet onderzoeken, kwam er niet. ‘Dat moeten we nog bekijken’, zei Vandeput schouderophalend bij het buitengaan. Volgens de woordvoerder van de premier zouden door de kabinetten aangeduide experts die klus moeten klaren. Mogelijk zullen zij in een eerste analyse vooral nagaan wat er juridisch überhaupt mogelijk is. Een oefening die al een paar maanden voor welles-nietesspelletje zorgt tussen juridische experts.

Deadline in oktober

Nog opvallend is dat de officieuze deadline van 11 juli, wanneer er een Navotop plaatsvindt in Brussel, helemaal wordt gelost. ‘De aanbiedingen van de Amerikanen en de Britten in het kader van de RFGP zijn geldig tot half oktober’, zei Michel. De kalender valt zo helemaal samen met de gemeenteraadsverkiezingen, op 14 oktober.