Verdachten van verkrachting krijgen verplichte hiv-test
Minister van Justitie Koen Geens Foto: BELGA

Wie verdacht wordt van een verkrachting kan verplicht worden om een test op hiv en hepatitis C te ondergaan. Dat meldt Het Laatste Nieuws. ‘Dit is belangrijk om bij het slachtoffer de onzekerheid over een mogelijke besmetting weg te nemen.’

Door een Koninklijk Besluit van Koen Geens (CD&V) is de maatregel sinds 31 mei van kracht. De minister van Justitie baseerde zich voor het KB op een wetsvoorstel van Carina Van Cauter, kamerlid voor Open VLD. Vorig jaar belandden 4.157 dossiers over (pogingen tot) verkrachting op de bureaus van onze parketten. Omdat ze mogelijk besmet geraakt zijn met een seksueel overdraagbare aandoening, zoals hiv of hepatitis C, nemen veel slachtoffers preventief medicatie, bijvoorbeeld aidsremmers.

Sinds kort kunnen procureurs, op eigen initiatief of op vraag van het slachtoffer, verdachten om een bloedstaal vragen. Er moeten wel voldoende aanwijzingen zijn van schuld. De verdachte kan weigeren, maar dan kan het gerecht hem wel verplichten tot een speekseltest. Ook daarmee kan hiv opgespoord worden. Hepatitis C niet.

‘Dit is belangrijk om bij het slachtoffer de onzekerheid over een mogelijke besmetting weg te nemen’, zegt Geens.