Tabakssector wil De Block blokkeren
Foto: Photo News
Minister De Block wil dat sigaretten in 2020 alleen nog in neutrale pakjes verkocht worden. De tabaksfabrikanten voelen zich in snelheid gepakt.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat sigaretten in 2020 alleen nog in neutrale pakjes verkocht worden. De grote tabaksfabrikanten in ons land, zoals Philip Morris en British American ­Tobacco, kregen dat te horen op een vergadering bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid: ‘De minister had beloofd de sector in te lichten wanneer haar plannen concreter werden. We hebben alle intenties uitgelegd, de invoering in andere landen besproken en daarna opmerkingen en bezwaren genoteerd. Die bezorgen we later aan het kabinet.’ Dat moet De Blocks voornemen nog bekrachtigen. Onder meer in Frankrijk, het VK en Australië zijn er al neutrale pakjes. De tabakssector verloor er elke rechtszaak om de invoering ervan tegen te houden.

Zwaar lobbyen

Door de samenkomst bij Volksgezondheid krijgt de sector de kans om zwaar te lobbyen en hij is dat ook vast van plan, zo blijkt uit bewijzen waarover Het Nieuwsblad beschikt. Het plan is parlementsleden en vicepremiers te benaderen.

Minister De Block benadrukt dat zij tot nu toe nog niet door haar liberale collega’s benaderd is met de vraag haar plan te laten varen. Toch bestaat de kans op vertraging, zegt Luk Joossens van de Association of European Cancer Leagues. Hij kent de industrie erg goed: ‘Volksgezondheid had moeten wachten met het verwittigen van de sector tot er een consensus was binnen de regering. Die is er nu nog niet en dus staat de deur open voor pogingen tot sabotage.’