Belgische fiscus kan enkel verdienen aan Youri Tielemans
Youri Tielemans (links), de favoriete Rode Duivel van de fiscus. Foto: BELGA

Als de Rode Duivels het WK winnen, dan kan de fiscus alleen raken aan de winstpremie van Youri Tielemans. De Belgische staat heeft immers geen dubbelbelastingverdrag met Monaco, waar hij woont en werkt. Bij de andere Duivels moet Rusland de belastingen innen.

België heeft wel een dubbelbelastingverdrag met Rusland, waardoor de premies in Rusland belast worden. Goed nieuws voor de Rode Duivels, want in Rusland bedraagt de belasting volgens het Antwerpse advocatenkantoor Tuerlinckx maar 30 procent, tegenover minstens 50 procent in ons land.

Of Rusland die belasting ook echt int, is onduidelijk. Organiserende landen kunnen belastingvrijstellingen toekennen om de kansen van hun kandidatuur te verhogen. Dat deden België en Nederland ook bij de kandidatuur voor de organisatie van het WK in 2018 en 2022.

Maar dat de Belgische fiscus niets krijgt, is niet helemaal correct, zo leert navraag bij de FOD Financiën. Er is immers één Rode Duivel waar de fiscus zijn kans schoon ziet om wel een deel van de koek te innen. Dat is Youri Tielemans, die bij AS Monaco speelt en ook in het prinsdom woont. België heeft immers geen dubbelbelastingverdrag afgesloten met Monaco. Dat geeft de fiscus de kans om bedrijfsvoorheffing in te houden, ook al woont Tielemans niet in België. Dat betekent dat Tielemans mogelijk twee keer belast wordt, want ook Rusland heeft het recht om belastingen te innen.

Leander Dendoncker

Voor de Belgen die in ons land wonen, klopt het wel dat het dubbelbelastingverdrag verhindert dat de Belgische schatkist gevuld wordt door winstpremies in Rusland. ‘De winstpremie wordt belast in Rusland en is vrijgesteld van personenbelasting’, aldus de FOD Financiën. Ook als Rusland die belasting niet int, blijft het dubbelbelastingverdrag gelden. Voor zover we kunnen nagaan, slaat dit geval enkel op Leander Dendoncker, de enige Rode Duivel die in België woont en werkt.

Alle andere Rode Duivels spelen in landen waar België ook een dubbelbelastingverdrag mee afgesloten heeft (Duitsland, China, Spanje, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk). Omdat de activiteit niet in België plaatsvindt, heeft België geen mogelijkheden meer om belasting te innen op de winstpremie. Het zijn de landen waar de Rode Duivels wonen die met Rusland moeten uitmaken wie er welke belastingen int. Aangezien al deze landen ook een dubbelbelastingverdrag hebben met Rusland, is het ook enkel Rusland dat de belastingen mag innen.