Drie doden bij schietpartij op campagnebijeenkomst AKP in Turkije
Archiefbeeld. Foto: AP

Bij een campagnebezoek van Ibrahim Halil Yildiz, parlementslid en partijgenoot van president Erdogan, aan de stad Suruç in het het zuidoosten van Turkije, heeft een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij vielen volgens Turkse media zeker drie doden en acht gewonden.

Volgens de media werd geschoten toen een gevecht uitbrak waarbij de entourage van AKP-parlementslid Ibrahim Halil Yildiz betrokken was tijdens zijn bezoek aan de stad Suruç, in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije nabij de Syrische grens.

Over de omstandigheden van de schietpartij werden uiteenlopende versies gegeven. Het staatspersbureau Anadolu meldde dat Yildiz en zijn aanhangers aangevallen werden door tegenstanders die met stokken en messen gewapend waren. De broer van de parlementariër is een van de drie doden, meldde het persbureau. Aanhangers van de pro-Koerdische partij HDP zouden volgens Anadolu betrokken zijn bij de aanval.

Maar pro-Koerdische media schreven de aanval toe aan de lijfwachten van Yildiz. Die zouden het vuur geopend hebben op een markt in de overwegend door Koerden bewoonde stad, nadat het parlementslid een vijandige ontvangst gekregen had van de marktkramers.

Het bureau van de plaatselijke gouverneur in de provincie Saliurfa deelde dan weer mee dat ‘een gevecht tussen twee groepen uitgebroken was’ tijdens het bezoek van de volksvertegenwoordiger en dat drie mensen gedood werden en negen andere gewond raakten.