New York sleept Trump voor de rechter
Foto: AP

De openbaar aanklager van de staat New York klaagt de Trump Foundation aan voor ‘het hardnekkig en omvangrijk overtreden van de wet’. Ook de president en zijn kinderen worden voor de rechter gedaagd.

Barbara Underwood, de openbaar aanklager van de staat New York, vervolgt de Trump Foundation. De liefdadigheidsorganisatie van Amerikaans president Donald Trump heeft volgens Underwood op onwettelijke manier aan politiek gedaan en heeft zo de presidentsverkiezingen van 2016 beïnvloed.

President Trump heeft zijn liefdadigheidsorganisatie volgens de openbaar aanklager op onwettelijke wijze de opdracht gegeven om hem te helpen bij zijn politieke campagne. Daarbij werden de naam en de fondsen van de Trump Foundation gebruikt.

Zo zou de organisatie 100.000 dollar betaald hebben om rechtszaken tegen Mar-A-Lago, het buitenverblijf van Trump, af te handelen. De Trump Foundation zou ook 10.000 dollar betaald hebben voor een schilderij waarop Trump stond afgebeeld en dat in een van zijn clubs werd gehangen. Volgens Underwood is die laatste aankoop een van zeker vijf transacties waarbij Trump belastingregels voor non-profitorganisaties overtrad, door zelf geld van de organisatie te spenderen.

Trump: ‘Smerige democraten!’

Met de rechtszaak wil de openbare aanklager de Trump Foundation laten ontbinden. Underwood wil bovendien dat Trump tien jaar lang geen liefdadigheidsorganisatie kan voorzitten in New York. Voor zijn kinderen Ivanka, Eric en Donald Jr. wordt een verbod van één jaar geëist.

Op Twitter reageerde Trump al dat hij niet van plan is om de zaak met de ‘smerige Democraten uit New York’ in der minne te schikken. ‘Ze doen er alles aan om mij aan te klagen over een liefdadigheidsorganisatie die 18.800.00 dollar binnenhaalde en met 19.200.000 dollar meer uitgaf aan goede doelen dan er binnenkwam.’