Aquarius wijzigt route naar Spanje door slecht weer
Een vluchteling aan boord van de Aquarius op 14 juni. Foto: AFP

Het schip Aquarius van ngo Artsen Zonder Grenzen mocht met meer dan 600 vluchtelingen niet aanmeren in Italië. Ze waren welkom in Valencia, maar de tocht is niet zonder gevaren.

De route van het schip is door de slechte weersomstandigheden aangepast, deelde de ngo SOS Méditerranée mee. Het schip zal nu langs de kust van Sardinië varen om het slechte weer te omzeilen en de opvarenden te sparen. De Aquarius moest tot vier meter hoge golven en felle wind trotseren, veel opvarenden werden zeeziek. ‘Mijn hoofd tolt, ik moet veel braken, het is een heel moeilijke situatie’, getuigde een opvarende aan Artsen Zonder Grenzen.

Omdat het op het buitendek te gevaarlijk is geworden, moesten alle mannen zich in de nacht van woensdag op donderdag naar het ruim begeven. Het schip bevindt zich ten oosten van Sardinië. De bedoeling was om tegen zaterdagavond in Valencia aan te komen.

Er zijn nog 106 vluchtelingen aan boord. De anderen zitten op twee schepen van de Italiaanse marine en kustwacht die de Aquarius begeleiden. Omdat Italië het schip geen toegang wilde verlenen tot een van zijn havens, werd het twee dagen lang geblokkeerd. Uiteindelijk verklaarde Spanje zich bereid het schip te willen ontvangen.

De Aquarius vaart sinds 2016 regelmatig rond op de Middellandse Zee en redt vluchtelingen van boten die niet zeewaardig zijn.