Bottega Veneta ziet ontwerper na zeventien jaar vertrekken
Maier Foto: reuters
Tomas Maier werkte zeventien jaar als creatieve directeur voor luxemerk Bottega Veneta, maar het Italiaanse modelabel kondigt nu zijn vertrek aan. Hij wordt opgevolgd door de Brit Daniel Lee.

Kering, de luxegroep waartoe Bottega Veneta behoort, kondigde het vertrek van creatief directeur Tomas Maier aan via een persbericht, maar geeft geen reden voor diens vertrek. Het Italiaanse modelabel prijst Maier wel voor zijn talrijke verwezenlijkingen en bedankt hem voor de jarenlange samenwerking. De Duitse ontwerper stond maar liefst zeventien jaar aan het roer van het Italiaanse luxemerk.

'Het is hoofdzakelijk dankzij de hoogstaande kwalitatieve eisen van Tomas dat Bottega Veneta zijn huidige positie in de markt kon innemen', benadrukte François-Henri Pinault van Kering. 'Hij transformeerde het merk tot een onbetwiste referentie in de luxemarkt. Ik ben hem zeer dankbaar en ik bedank hem persoonlijk voor zijn harde werk en het uitzonderlijke succes dat hij bereikt heeft.'

Maier, voorheen werkzaam bij Hermès en Sonia Rykiel, werd in 2001 aangetrokken bij Bottega Veneta nadat Kering (toen nog Gucci Group) het noodlijdende bedrijf had gekocht. Onder Maier werkte het bedrijf zich opnieuw uit de schulden en het was in 2012 zelfs het meest winstgevende bedrijf van de luxegroep, na Gucci. De voorbije jaren namen de inkomsten opnieuw af.

Het is nu aan de 32-jarige Britse ontwerper Daniel Lee om het tij opnieuw te keren. Hij studeerde in 2011 af aan Central Saints Martin en kwam na passages bij Maison Margiela, Balenciaga en Donna Karen uiteindelijk terecht bij Céline. Kering kiest met Lee opnieuw voor een relatief onbekende ontwerper, nadat ze Alessandro Michele hadden benoemd als creatief directeur bij Gucci.