'Mabrouk el Eid', wat?
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Vanavond na zonsondergang zit het vasten voor de moslims er op. Dan volgt het Suikerfeest. Maar wat is dat eigenlijk? Het einde van de vasten, een tafel vol gebakjes, ja, en wat nog?

Moslims vieren tweemaal per jaar een groot feest. Enerzijds het Offerfeest, dit jaar op 21 augustus, en anderzijds het Suikerfeest, of de Eid-al-Fitr. Dat valt dit jaar op 15 juni.

De Eid-al-Fitr sluit de vastenmaand, de Ramadan, af, waarbij alles draait rond bidden en zelfreflectie. Tijdens het Suikerfeest komt er veel zoetigheid en ander lekkers op tafel. Maar de viering draait vooral rond samenzijn met vrienden en familie. Eerst gaan moslims rond 9 uur naar het ochtendgebed in de moskee, daarna kan iedereen aansluiten aan de gevulde tafels. Families gaan op bezoek bij elkaar, jongeren trekken eropuit met vrienden.

Het feest duurt officieel drie dagen, maar in België vieren de meeste moslims maar één dag.

Suikerfeest in België

In België wordt meer en meer rekening gehouden met moslims die het Suikerfeest vieren. Sommige supermarktketens zetten er al langer op in. Ze geven bijvoorbeeld receptjes voor het Suikerfeest mee op de website en bieden speciale producten aan. ‘We doen geen specifieke communicatie, maar zetten bepaalde producten wel centraal in winkels waar veel moslims komen’, zegt Roel Dekelver, woordvoerder bij Delhaize. ‘We anticiperen op het Suikerfeest in de zin dat de zorgen dat populaire producten, zoals sommige koekjes en thee, voldoende voorradig zijn.’

Ook sommige scholen houden rekening met zowel de vastenperiode als het Suikerfeest. Scholengemeenschappen in Vlaanderen leggen geen officiële richtlijnen op, maar laten de scholen vrij om zelf te kiezen hoe ze omgaan met dit religieuze feest. ‘Gezien het belang van evaluatie is het in elk geval aan te bevelen dat leerlingen in zo goed mogelijke omstandigheden hun examens kunnen afleggen’, zegt Marijke Van Bogaert, woordvoerster van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Dat geldt ook voor het GO! onderwijs. ‘De scholen zijn vrij in het opstellen van de examenroosters met respect voor die feestdag’, zegt woordvoerster van het GO! onderwijs Nathalie Jennes.

Morgen kan je je islamitische medemens ‘Mabrouk el Eid’ toewensen, een traditionele groet die zoveel betekent als ‘gezegend feest’. Het is eens iets anders dan ‘hallo’, niet?