Japanners voortaan volwassen op achttien, maar sake mag nog niet
Een groep Japanse meisjes vieren hun volwassenheid, traditioneel in kimono Foto: AP

Vanaf 2022 zullen Japanners het stadium van volwassene officieel al op hun achttiende bereiken, in plaats van twintig jaar. Ze zullen sneller kunnen trouwen en leningen afsluiten. Maar met gokken of alcohol drinken zullen ze toch nog even moeten wachten.

Japan voert in 2022 voor het eerst in 140 jaar een belangrijke wijziging door in het Burgerlijk Wetboek. Japanners worden vanaf dan al op hun achttiende verjaardag als volwassene beschouwd, in plaats van op hun twintigste. Dat zullen de jongeren echter niet kunnen vieren met enkele glazen sake, want gokken en alcohol blijven wel nog verboden tot ze twintig worden.

Wat ze dan wel al twee jaar vroeger kunnen doen: een kredietkaart aanvragen, leningen afsluiten, of trouwen zonder de toestemming van hun ouders. En als ze transgender zijn: officieel van geslacht veranderen. Stemmen mogen achttienjarigen overigens al sinds 2015.

Met de wetsverandering hoopt de Japanse overheid dat jongeren sneller actief zullen deelnemen aan het sociale en economische leven, want dat is nodig in het snel vergrijzende land. De 65-plussers maken al meer dan een kwart van de Japanse bevolking uit.

Kimono

Al zijn de Japanse kimono-producenten minder enthousiast over het verlagen van de meerderjarigheid. Dat een nieuwe groep Japanners het stadium van volwassenheid bereikt, wordt traditioneel gevierd met een ceremonie in kimono, op de tweede maandag van januari. Maar het is ook een moment dat heel wat achttienjarigen druk aan het studeren zijn voor hun toelatingsexamen aan de universiteit, waardoor wordt gevreesd dat velen de ceremonie zullen overslaan. En dus geen kimono nodig zullen hebben.

‘De meerderjarigheidsceremonie was zowat de laatste strohalm waar onze industrie zich aan kon vastklampen, in een tijd waarin minder en minder mensen een kimono dragen’, vertelt de eigenaar van een kimono-winkel aan de Japan Times.