Politie arresteert Tunesiër die biologische wapens maakte
Foto: David Young/dpa

De Duitse politie heeft in Keulen een 29-jarige Tunesiër opgepakt, nadat ze het dodelijke gif ricine had aangetroffen in zijn appartement. Hij heeft met opzet biologische wapens gemaakt. Dat laat het Duitse openbaar ministerie weten.

De 29-jarige man had op zijn appartement in de stad Keulen ricine gemaakt, een uiterst giftige stof die kan worden geraffineerd uit de bonen van de Ricinus Communis of wonderboom en die geldt als mogelijk chemisch wapen. Een paar milligram kan al dodelijk zijn.

Er zijn echter geen aanknopingspunten dat de Tunesiër concrete plannen had voor een aanslag of lid was van een terreurorganisatie. 

De veiligheidsautoriteiten kwamen Sief Allah H. op het spoor via een tip. Het bleek dat hij op het internet een aantal opvallende aankopen had gedaan. Zo had hij duizend ricine-zaden en een elektrische koffiemolen gekocht. 'Begin juni zette de beschuldigde zijn plannen om en maakte hij met succes ricine', aldus het openbaar ministerie.

Speciale eenheden bestormden dinsdagavond het appartement van de man, zijn vrouw en hun kinderen. Er werd daadwerkelijk ricine aangetroffen. De man werd opgepakt, sinds woensdagavond staat hij ook onder aanhoudingsbevel. Ook de vrouw van de Tunesiër werd opgepakt, maar zij werd later weer vrijgelaten. Volgens verschillende Duitse media, waaronder de lokale krant Kölner Stadt-Anzeiger, is de Tunesiër in november 2016 naar Duitsland verhuisd.

Politie arresteert Tunesiër die biologische wapens maakte
Foto: AFP

Dodelijk

Ricine is een gevaarlijk gif. Het is een natuurlijke gifstof die afkomstig is uit de bonen van de Ricinus Communis of wonderboom. Het kan zowel ingeademd als ingespoten of ingeslikt worden. Het maken van ricine is relatief eenvoudig. In zijn meest zuivere toestand is het zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk. Eén gram ricine kan 36.000 mensen doden.

Wie het middel inademt, krijgt na een paar uur griepachtige verschijnselen, daarna ontstaan problemen met de longen, met wellicht uiteindelijk een hartstilstand. Wanneer ricine wordt ingeslikt, moet het slachtoffer braken, krijgt die buikkrampen en ernstige diarree. Het slachtoffer kan dan binnen de drie dagen sterven. Er bestaat geen tegengif voor ricine.

De handel in ricine is sinds 1997 krachtens het chemischewapensverdrag aan banden gelegd.

Politie arresteert Tunesiër die biologische wapens maakte
Foto: David Young/dpa