Prijzen van avocado's gaan de hoogte in
Foto: AFP
Slecht nieuws voor wie graag bruncht met toast avocado of zijn nacho’s graag dipt in wat guacamole: door de tegenvallende oogst in Nieuw-Zeeland zijn de prijzen van avocado’s daar spectaculair gestegen.

De gemiddelde prijs per kilo overschreed de kaap van 25 Nieuw-Zeelandse dollar (ruim 15 euro). Dat is 37 procent meer dan in april en bijna de helft meer dan een jaar geleden. Toen kostte een kilo avocado 16,9 Nieuw-Zeelandse dollar, of net geen 11 euro.

De oorzaak van de prijsstijging is de tegenvallende oogst in Nieuw-Zeeland. Die is volgens de New Zealand Avocado Growers Association gedaald tot maar de helft van het volume van vorig jaar en dat heeft grote gevolgen voor de prijzen.

Ook de tijd van het jaar heeft een invloed. Elk jaar stijgen de prijzen in de zomermaanden. Dan eindigt het oogstseizoen, dat van maart tot augustus loopt. Alleen is de stijging dit jaar een stuk groter dan normaal.

Toch moeten we niet meteen in paniek slaan. In andere landen is er voorlopig nog niets te merken van de prijsstijging. Het is nog onduidelijk hoe de tegenvallende oogst de prijzen bij ons zal beïnvloeden.