Telenet verhoogt prijzen, ondanks clash met De Croo
Alexander De Croo Foto: Photo News

Minister Alexander De Croo (Open VLD) wil een vierde mobiele speler, om de prijzen te drukken. Slecht idee, vindt Telenet. Toch verhoogt de operator net nu zijn prijzen.

Eén tot 3 euro per maand zal u binnenkort extra moeten betalen voor uw abonnement bij Telenet. Dat heeft Ann Caluwaerts van Telenet bevestigd. Op 23 juli zullen de tarieven stijgen. ‘Dat is nodig om de gigantische investeringen te dragen’, zei Caluwaerts op Radio 1.

De grootste stijging is voor de ‘Wigo 100’ (mobiel, data, digitale tv): plus drie euro per maand. De mobiele klanten zullen één euro extra moeten betalen, het abonnement stijgt zo tot 15,5 euro per maand.

Telenet wachtte dit jaar lang met een prijsverhoging. De voorbije jaren werden de abonnementsprijzen in februari opgetrokken, maar dat gebeurde dit jaar niet. 'We blijven zoals steeds de zaak monitoren', zei topman John Porter daar begin dit jaar over.
Nu komt er dus alsnog een prijsverhoging.

‘Slecht voor kwaliteit’

De timing van Telenet is opvallend. Want minister van Telecom Alexander De Croo kondigde gisteren aan dat hij een vierde mobiele speler op de markt wil toelaten, naast Proximus, Telenet en Orange Belgium. Zijn argumenten: hoe meer spelers, hoe groter de concurrentie, en hoe lager de prijzen.

Zowel Telenet als Proximus reageerde erg afwijzend op het voorstel van De Croo. ‘Onze prijzen zijn gemiddeld en competitief’, zegt Caluwaerts van Telenet. ‘Een vierde speler toelaten in een zeer concurrentiële markt zal betekenen dat de andere drie kleiner moeten worden, en dat is niet goed voor de kwaliteit. Caluwaerts vreest naar eigen zeggen ook voor rechtsonzekerheid.

‘Banenverlies’

De reactie bij Proximus is niet milder. Het bedrijf waarschuwde gisteren voor een ‘onvermijdelijke impact op de werkgelegenheid’. ‘Proximus wil de regering wijzen op een mogelijk marktverstorend effect dat zou leiden tot een vertraging van de investeringen in infrastructuur en innovatie en onvermijdelijk een impact zou hebben op de werkgelegenheid, bij Proximus en zijn externe partners’, klonk het in een mededeling.

De Croo is niet onder de indruk.