Trump gaat Amerikaanse troepen toch niet terugtrekken uit Korea
Foto: AP

Een terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea is niet besproken tijdens de top tussen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en Amerikaans president Donald Trump. Dat zei Trump woensdag in een interview.

Trump zei dat er niet gesproken is over een terugtrekking, maar ook dat de VS ‘zich gewoon helemaal niet terugtrekt’. Trump wil het Amerikaanse leger graag weg uit Zuid-Korea vanwege de hoge kosten, maar op dit moment is het geen onderwerp tijdens de gesprekken. ‘Op het gepaste moment zal het dat wel zijn.’

De president legde de verklaringen af aan Fox News vanuit de Air Force One, alvorens te vertrekken vanuit Singapore.

Zuid-Korea en Amerikaanse leger wisten van niets

De aanwezigheid van de VS in Zuid-Korea stond op de agenda, nadat Trump na de top verrassend had aangekondigd dat de gezamenlijke militaire manoeuvres met Zuid-Korea stopgezet zouden worden. Die belangrijke toegeving aan Noord-Korea sprak hij uit tijdens de persconferentie na de ontmoeting. ‘Stoppen met die oorlogsspelletjes zal ons veel geld besparen’, zei hij. Hij noemde ze ook ‘een provocatie’.

De belofte was duidelijk vooraf niet doorgesproken met Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie zei dat ze ‘de precieze betekenis en de intenties’ van de woorden van Trump moesten achterhalen. Ook het Amerikaanse leger wist van niets. De Amerikaanse troepen in Zuid-Korea ‘hebben geen nieuwe richtlijnen gekregen over de oefeningen’, aldus een luitenant-kolonel.