WhatsAppgeruchten kosten onschuldige Indiërs het leven
In Guhawati kwamen mensen op straat om de arrestatie te eisen van de daders van een lynchpartij waarbij twee jonge mannen om het leven kwamen. Foto: AFP

In India worden onschuldige mannen en vrouwen gelyncht vanwege valse ontvoeringsgeruchten op WhatsApp. Vorige week werden twee jonge mannen vermoord toen ze met hun wagen in een dorp stopten om de weg te vragen. Ze werden aanzien voor kidnappers.

In Assam in het noordoosten van India werden vorige week twee jonge mannen doodgeslagen toen ze met hun wagen stopten om de weg te vragen. Ze zijn het slachtoffer geworden van valse geruchten op WhatsApp, waarbij onschuldige mensen ervan worden beschuldigd kinderen te hebben ontvoerd. De twee dertigers, Nilotpal Das en Abijeet Nath, woonden in de stad Guwahati en werden aangevallen toen ze in een dorp stopten om de weg te vragen. De bewoners van het dorp ‘herkenden’ hen als ontvoerders voor wie ze op WhatsApp waren gewaarschuwd.

‘Fake news’

Het zou gaan om een video waarop te zien is hoe twee mannen op een motor stoppen bij een groep kinderen en vervolgens een kind kidnappen. Die video maakt deel uit van een Pakistaanse campagne om mensen bewust te maken van het gevaar van ontvoeringen. Het laatste stuk van de video, waarin de motorrijders het incident uitleggen, werd er echter uitgeknipt. Op WhatsApp circuleert dus een ingekorte versie. Het filmpje werd bovendien voorzien van een tekst waarin de bevolking wordt ‘gewaarschuwd’ voor een bende kidnappers die naar de stad zou komen en kinderen zou willen ontvoeren. Daarbovenop pikten ook enkele lokale nieuwsmedia het filmpje op, waardoor velen geloofden dat het om reële feiten ging.

Het gevolg is dat de lokale bevolking iedereen aanvalt die hen onbekend voorkomt of die de lokale taal niet spreekt. In het geval van de twee mannen in Assam vonden de dorpsbewoners hen verdacht omdat ze reden met een SUV. Daarmee zouden ze vermoedelijk ontvoerde kinderen vervoeren. De politie in de regio heeft verschillende mensen opgepakt, zowel verdachten van het geweld als verdachten van het verspreiden van de valse geruchten. De lynchpartij van vorige week werd ook gefilmd. De dagen erna kwamen verschillende mensen op straat om te eisen dat de daders worden vervolgd.

Transgendervrouwen

Jammer genoeg zijn de twee mannen van afgelopen week niet de enige slachtoffers. Sinds april werden er in totaal al negen mensen, zowel mannen als vrouwen, gelyncht omdat valse geruchten op WhatsApp hysterie hadden veroorzaakt. Zo werden in de stad Hyderabad eind mei vier transgendervrouwen aangevallen. Een van hen overleefde het geweld niet, de drie anderen raakten zwaargewond. Ze waren aan het bedelen in de straten toen een groepje jongeren hen aanviel. In totaal namen ongeveer twintig mensen deel aan het geweld en stonden tweehonderd omstaanders de geweldplegers aan te moedigen. Reden voor de aanval: op WhatsApp circuleerden er geruchten dat een bende transgendervrouwen jonge kinderen zou ontvoeren.

Een dag voor de aanval op de transgenders werd in dezelfde stad een geesteszieke man gelyncht. Er circuleerden geruchten dat hij lid zou zijn van een bende kidnappers. Hij werd geslagen met stokken en stangen. De politie in Hyderabad heeft na de incidenten een campagne opgezet om de inwoners te sensibiliseren en hen te overtuigen niet alles op sociale media te geloven. De politie meent dat er sprake is van kwaad opzet, want bij foto’s van kinderen die zogezegd uit India zouden komen, blijkt het eigenlijk om Rohingya-vluchtelingen of zelfs Syrische kinderen te gaan.

Eerder deze maand werd ook in het zuiden van het land, in Tamil Nadu, een vrouw van 55 gelyncht omdat ze snoepjes uitdeelde aan kinderen. In april werd in diezelfde deelstaat een man doodgeslagen omdat hij doelloos door de straten wandelde.