Giraf Barbie beviel zondag in de zoo van Planckendael van een jongetje. De giraf kreeg de naam Twiga, wat ‘giraf’ betekent in het Swahili.

Het jong zag zondag omstreeks 0.10 u het levenslicht. De geboorte duurde niet lang, maar Twiga viel meteen twee meter naar beneden, want een giraf bukt zich niet tijdens de bevalling. Na dertien minuten stond het jong al recht. Hij is bijna twee meter lang, wat bijzonder groot is voor een pasgeboren giraf. Ondertussen huppelen moeder en zoon al rond op de Savanne in Planckendael. Het is al het zesde jong voor moeder Barbie. ‘Ze is een voorbeeldige mama’, zegt verzorger Jolien.

Twiga stelt het volgens verzorger Jolien zeer goed. De draagtijd van een giraffe is ongeveer vijftien maanden. Mannetjes worden tot vijfenhalve meter lang, vrouwtjes vierenhalve meter.

Twiga is ook de naam van een van de actieplannen van de Giraffe Conservation Foundation in Congo. ‘Met operatie Twiga redden ze daar giraffen en hun leefomgeving’, aldus de zoo. Door middel van satelliethalsbanden worden de dieren vanop afstand gevolgd.