Commissie wil budget voor buitengrenzen bijna verdriedubbelen
Dimitris Avramopoulous, Europees Commissaris voor Migratie Foto: epa-efe

De Europese Commissie wil voorkomen dat de migratiekwestie het hele Europees project in gevaar brengt.

In de volgende meerjarenbegroting tussen 2020 en 2027 moet er 34,9 miljard euro gaan naar de verdediging van de buitengrenzen, in plaats van 13 miljard euro in de huidige begroting 2014-2020. Dat voorstel doet de Europese Commissie aan de lidstaten en het Europees Parlement.

‘Sterke buitengrenzen zijn cruciaal om migratie in goede banen te leiden en voor interne veiligheid te zorgen’, klinkt het. ‘Ze zullen de EU ook toelaten de Schengenzone zonder interne grenscontroles in stand te houden.’ Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos waarschuwde zelfs dat het hele Europese project in het gedrang komt als een gemeenschappelijke Europese aanpak van migratie uitblijft.

Frontex, de Europese grenswacht, moet tegen 2027 over een inzetbaar korps van 10.000 grenswachten beschikken en zou ruim 12 miljard euro opslokken in zeven jaar.

Voor het Fonds voor Asiel en Migratie wil de Commissie 10,4 miljard euro uittrekken. Dat fonds steunt lidstaten die onder ‘migratiedruk’ komen te staan, werkt economische migratie tegen en helpt bij het terugsturen van afgewezen asielzoekers naar hun land van herkomst.

De derde grote uitgavepost wordt een nieuw fonds voor grensbeheer, met 9,3 miljard euro. Dat fonds zal lidstaten helpen de grenscontroles nog strikter te maken en de modernste apparatuur aan te kopen voor de douanediensten. Dat moet ook helpen in de strijd tegen terrorisme en de trafiek in illegale wapens en drugs.

De Commissie hoopt dat de onderhandelingen afgerond kunnen worden voor de Europese parlementsverkiezingen van mei.