Fotograaf aangeklaagd voor verkrachting na schandaal Zweedse Academie
Fotograaf Jean-Claude Arnault Foto: BELGAIMAGE

De Franse fotograaf Jean-Claude Arnault, die centraal staat in het seksschandaal rond het Nobelcomité voor literatuur, wordt officieel beschuldigd van verkrachting. In de nasleep van #MeToo werd hij eerder beticht van seksueel misbruik en intimidatie.

De Zweedse aanklager Christina Voigt zei dat het bewijs tegen Arnault ‘voldoende was voor vervolging’. Zelf ontkent Arnault alle aantijgingen en houdt vol dat hij onschuldig is, zegt zijn advocaat, Bjorn Hurtig. ‘Ik ben niet akkoord met de aanklager dat er voldoende bewijs is. Er is geen technisch bewijs, er zijn geen getuigen en de vermeende gebeurtenissen dateren van lange tijd geleden.’

Arnault is getrouwd met Katarina Frostenson, een voormalig lid van de Zweedse Academie  die de Nobelprijs voor literatuur uitreikt.

De aanleiding van het schandaal ligt buiten de Zweedse Academie zelf. In de nasleep van #MeToo beschuldigden achttien vrouwen in november Arnault van seksueel misbruik en intimidatie. Het vermeende misbruik zou hebben plaatsgevonden in gebouwen van de Academie in Parijs en Stockholm. Daarnaast zou Arnault de voorbije jaren ook de namen van zeven Nobelprijswinnaars hebben gelekt. Bovendien ontving Forum, de exclusieve club van Frostenson en Arnault, subsidies van de Academie.

Het gevolg van het schandaal was dat acht van de achttien leden van de Academie opstapten, en dat de uitreiking van de Nobelprijs Literatuur een jaar werd uitgesteld. De winnaar van 2017 zal samen met de winnaar van 2018 worden bekendgemaakt in 2019.