Michel: ‘Wait and see’
Foto: ISOPIX

Premier Charles Michel (MR) noemt de ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ’een goede stap’. 'Maar: wait and see', blijft Michel voorzichtig.

‘Ik ben niet van plan te snel een definitieve conclusie te trekken’, zegt Michel. ‘Wat telt zijn de concrete resultaten. Daarom wachten we op meer informatie over de inhoud van de gesprekken’, zei Michel aan VRT, VTM en RTL.

Na de ontmoeting tussen Trump en Kim ondertekenden beide presidenten een verklaring waarin Noord-Korea zich engageert voor een volledige nucleaire ontwapening. Maar de tekst is eerder een algemene beginselverklaring. En de woorden van Trump achteraf bleven vaag.

Premier Michel noemt de dialoog een ‘positieve stap’, maar blijft tegelijk voorzichtig. Hij wil eerst meer informatie krijgen. ‘Wat voor ons telt, is meer informatie krijgen over de precieze inhoud. Tussen een titel van een persbericht of een tweet en de details van de gesprekken kan er een verschil zijn. Daarom zijn we voorzichtig.’

‘Cruciaal’

De Europese Unie reageert positief op de ontmoeting tussen Trump en Kim. ‘Het is een cruciale en noodzakelijke stap richting vrede tussen de twee Korea’s’, zegt de Hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid, Federica Mogherini. ‘Maar het ultieme doel voor de hele internationale gemeenschap en de VN-Veiligheidsraad blijft de complete, controleerbare en onomkeerbare denuclearisering van het Koreaanse schiereiland.’

Mogherini vindt de tekst die beide leiders hebben ondertekend ‘een duidelijk signaal’ dat die doelstelling bereikt kan worden.