Tomas Roggeman, voorzitter van Jong N-VA en gemeenteraadslid in Dendermonde, stuurde gisterochtend een tweet over bootvluchtelingen, maar trok die later weer in. Hij bood ook zijn excuses aan.

‘Return to sender’ met daarbij twee muzieknoten was het commentaar dat Tomas Roggeman tweette bij een bericht van vrtnws over 629 bootvluchtelingen die sinds zaterdag rondvaren op de Middellandse Zee en gisteren vastzaten tussen Italië en Malta. Op sociale media kreeg Roggeman de wind van voren. Waarop hij de tweet met de verwijzing naar het nummer van Elvis Presley verwijderde. Ook excuses volgden.

“Positieve insteek”

“Het was een stomme tweet, dat geef ik toe”, zegt Tomas Roggeman. “Onverstandig ook. Daarom heb ik hem niet lang nadat ik hem plaatste, verwijderd. Het was een foute uitspraak en ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden. Het kwam over alsof ik wilde lachen met mensen in de miserie, maar dat was zeker niet de bedoeling.”

Maar op de sociale media ging de tweet van Roggeman Vlaanderen rond. Hij kreeg heel de dag bakken kritiek over zich heen. “Eigenlijk was het bedoeld als positieve insteek, want we moeten mensenhandel een halt toeroepen”, zegt hij. “De pushback die staatssecretaris Francken voorstelt, kunnen werken. Ik ken uiteraard het gevaar van de sociale media en ik wil daar helemaal geen draai aan geven. Ik ben in de fout gegaan.”