Congolese opposant komt om in woningbrand, vermoeden van kwaad opzet
Foto: Wajenzi

De Congolese activist Luc Nkulula (33), een van de drijvende krachten achter de burgerbeweging La Lucha, is in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen bij een brand in zijn woning in Goma. Dat melden Congolese media zondag.

Medestanders van Nkulula maken gewag van kwaad opzet. Er gaan daarom stemmen op om een internationaal onderzoek te vragen naar de precieze omstandigheden van de brand en het overlijden.

‘Volgens ons gaat het om een misdaad. Er was zaterdagnacht geen elektriciteit. Er werd ook niet meer gekookt, want het incident gebeurde omstreeks middernacht’, zegt Espoir Ngalukiye, een militant van La Lucha op Actualite.cd.

Volgens Ngalukiye leefde Nkulula samen met zijn zus, die op het moment van de brand niet in de woning was. ‘Nkulula heeft nog enkele waardevolle documenten langs het raam naar buiten kunnen gooien, maar kon zelf niet meer ontsnappen aan de vlammen.’

Uitgesloten van verkiezingen

In hoofdstad Kinshasa heeft de Nationale Vergadering intussen nagenoeg unaniem beslist dat Congolezen die in het buitenland wonen, niet mogen deelnemen aan de presidentsverkiezing van 23 december. Dan moet een opvolger verkozen worden voor president Joseph Kabila.

Volgens minister Emmanuel Ilunga, gelast met Congolezen in het buitenland, ligt hun aantal op zowat 16 miljoen. Velen van hen steunen de oppositie, en laten dit ook duidelijk blijken op sociale netwerken of tijdens demonstraties.

De Congolezen in het buitenland mochten ook tijdens de vorige twee presidentsverkiezingen van 2006 en 2011 niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Iets meer dan 40 miljoen Congolezen zijn kiesgerechtigd.