'Trudeau heeft mes in rug van VS gestoken'
Foto: REUTERS

De Amerikaans president Donald Trump staat nietachter de gezamenlijke verklaring van de landen van de G7. Hij verwijt de Canadese premier Justin Trudeau het verkondigen van ‘leugens’, nadat die had gezegd dat vanaf 14 juli Canadese tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht zouden gaan. Volgens een topadviseur van Trump is er 'een mes in de rug van de VS gestoken'.

‘Gebaseerd op Justins valse verklaringen tijdens zijn persconferentie en het feit dat Canada massale invoertarieven aanrekent aan onze Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven, heb ik onze Amerikaanse vertegenwoordigers opgedragen om de Verklaring niet te onderschrijven’, zegt Trump op Twitter.

Trudeau ‘gedroeg zich erg mak en mild tijdens onze G7-ontmoetingen, om daarna een persconferentie te geven nadat ik was vertrokken waarin hij zegt dat ‘Amerikaanse tarieven nogal beledigend zijn’ en dat hij ‘niet met zich laat sollen’. Erg oneerlijk en zwak’, klaagt de Amerikaanse president, die dreigt met nieuwe maatregelen. ‘We bekijken invoertarieven op auto’s die de Amerikaanse markt overspoelen!’

De Canadese premier Justin Trudeau had na afloop van de G7-top in het Canadese La Malbaie gezegd dat hij tevergeefs had gehoopt dat Trump door de gesprekken tijdens de G7 van gedachten zou veranderen over de Amerikaanse invoerheffingen. Omdat dat niet was gebeurd, benadrukte Trudeau dat de Canadese tegenmaatregelen vanaf 1 juli van kracht zouden gaan. ‘Dat doen we niet graag, maar we gaan het zeker doen, want als Canadezen zijn wij vriendelijk en redelijk, maar laten we niet met ons sollen.’

Ongeziene demarche

De gezamenlijke slottekst was er gekomen ondanks grote onenigheid tussen de Verenigde Staten en de andere leden van de G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk). In de verklaring engageerden de landen zich om onder meer invoerrechten en overheidssubsidies te beperken en ‘te blijven strijden tegen het protectionisme’. Het is de eerste keer in de ruim veertigjarige geschiedenis van het forum van de belangrijkste industrielanden, dat een van de leden zijn steun voor een verklaring intrekt.

'Speciale plaats in hel'

Maar de VS leggen de schuld voor het debacle duidelijk bij Trudeau. 'Er is een speciale plaats in de hel voor elke buitenlandse leider die ter kwader trouw diplomatie voert met president Donald J Trump en hem daarna probeert een mes in de rug te steken op de weg naar buiten', zei Peter Navarro, handelsadviseur van Trump aan Fox News.

Noord-Korea

Larry Kudlow, de economisch adviseur van Trump stelt dat Trump zijn steun introk om 'geen zwakheid' te tonen voor zijn geplande ontmoeting met Kim Jong-un, aldus Kudlow.

Trump verliet zaterdag vroegtijdig de G7-top om af te reizen naar Singapore. Daar heeft hij op 12 juni een historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.