De Rode Duivels zijn gewaarschuwd: WK-tegenstander Tunesië hield Spanje 84 minuten in bedwang, pas in de slotfase kon invaller Aspas scoren. Frankrijk kwam voor eigen volk eveneens verrassend niet verder dan gelijkspel tegen de VS. Andere WK-gangers Australië, Marokko, Denemarken en Servië hebben hun voorbereiding op het WK voetbal afgesloten met een positieve noot. Zweden daarentegen sloot zijn voorbereidingscampagne af zonder een zege na een nieuw gelijkspel tegen Peru...

Stug Tunesië maakt het Spanje knap lastig

In het Russische Krasnodar hield Tunesië, tegenstander van de Rode Duivels op het WK, 84 minuten de nul tegen Spanje. Pas dan brak invaller Aspas de ban na een knappe assist van Diego Costa, die hem alleen voor de doelman afzonderde: 0-1.

De Spanjaarden gelden als een van de favorieten voor de wereldtitel, maar hadden het tegen het bescheiden Tunesië niet onder de markt. De wereldkampioen van 2010 ontfermde zich weliswaar over het leer en dwong ook het gros van de kansen af. Tunesië daarentegen trok zich terug in de egelstelling. Pas in de slotminuten slaagde Spanje erin de Tunesische muur af te breken. Eerder in de voorbereidingsfase hield Tunesië zowel Europees kampioen Portugal als Turkije op een 2-2 gelijkspel.

Het Noord-Afrikaanse land belooft dus nog een taaie tegenstander te worden van de Rode Duivels in groep G, waarin verder ook nog Panama en Rusland onderverdeeld zijn. Terwijl België opent tegen Panama op 18 juni, voetbalt Tunesië eerst tegen Engeland. Vijf dagen later kijken Dylan Bronn (AA Gent) en co. de Belgen in de ogen.

Voor Spanje is het na een draw tegen Zwitserland (1-1) de eerste oefenzege voor het WK. In de groepsfase werd “La Roja” met Portugal, Iran en Marokko ingedeeld in groep B.

WK-OEFENMATCHEN. Spanje pas in slotfase voorbij tegenstander van Rode Duivels, Frankrijk kan niet winnen
Foto: REUTERS

Mbappé bespaart Frankrijk blamage tegen VS

Behalve Spanje kwam met Frankrijk nog een tweede titelfavoriet in actie op zaterdagavond. De afzwaaiwedstrijd van Les Bleus voor eigen publiek in Lyon eindigde echter op een sisser. Tegen de Verenigde Staten, dat het WK mist, werd het 1-1. Een doelpunt van Julian Green (44.) op slag van rust werd tien minuten voor tijd uitgewist door goudhaantje Kylian Mbappé (79.).

Frankrijk domineerde en kwam tegen de gang van het spel in op achterstand en stuitte zelf meermaals op de Amerikaanse doelman Zackary Steffen. Die moest zich uiteindelijk toch nog een keer omdraaien. Eerder in de voorbereiding nam Frankrijk de maat van Ierland (2-0) en Italië (3-1).

Op het WK in Rusland opent Frankrijk op 16 juni groep C tegen Australië. Daarna nemen les Bleus het op tegen Peru en Denemarken.

WK-OEFENMATCHEN. Spanje pas in slotfase voorbij tegenstander van Rode Duivels, Frankrijk kan niet winnen
Foto: Photo News

Zweden zakt zonder oefenzege af naar Rusland

Net als in de pot tegen WK-ganger Denemarken een week geleden eindigde de vriendschappelijke interland van Zweden tegen Peru zaterdag op 0-0. De Peruvianen leden dan weer geen enkele nederlaag na oefenzeges tegen Schotland (1-0) en WK-ganger Saoedi-Arabië (3-0).

Bij de Zweden mocht Isaac Kiese Thelin het slotkwartier volmaken, maar scoren lukt hem ook niet. De partij was in evenwicht. Zlatan Ibrahimovic werd door de bondscoach tot ontevredenheid van de spits niet opgenomen in de selectie. Benieuwd of zijn afwezigheid nog een thema wordt bij de Scanidaven...

Zweden neemt het op het WK in Rusland in groep F op tegen Zuid-Korea (18 juni), titelverdediger Duitsland (23 juni) en Mexico (27 juni). Peru werd ingedeeld in groep C samen met Denemarken (16 juni), Frankrijk (21 juni) en Australië (26 juni).

WK-OEFENMATCHEN. Spanje pas in slotfase voorbij tegenstander van Rode Duivels, Frankrijk kan niet winnen
Foto: EPA-EFE

Denemarken houdt goede generale repetitie tegen Mexico

Denemarken trok tegen Mexico in Brondy met 2-0 aan het langste eind. Guillermo Ochoa, de Mexicaanse doelman van Standard, moest zich in de 71e minuut een eerste keer omdraaien na een geweldige uithaal van Yussuf Poulsen. Drie minuten later legde sterspeler Christian Eriksen (74.) de 2-0 eindstand vast.

Eerder speelde Denemarken 0-0 gelijk tegen Zweden. De Deense voetbalploeg werd op het WK in Rusland ingedeeld in groep C samen met Peru (16 juni), Frankrijk (21 juni) en Australië (26 juni). Mexico voetbalde in de voorbereiding tegen Wales (0-0), Schotland (1-0 winst) en Denemarken. Op het WK zijn titelverdediger Duitsland (17 juni), Zuid-Korea (23 juni), en Mexico (27 juni) de tegenstanders in poule F.

WK-OEFENMATCHEN. Spanje pas in slotfase voorbij tegenstander van Rode Duivels, Frankrijk kan niet winnen
Foto: REUTERS

Australië bezorgt Georges Leekens nieuwe nederlaag

Australië boekte vorige week een klinkende zege tegen Tsjechië (4-0) en wilde tegen het Hongarije van bondscoach Georges Leekens bevestigen. In een gesloten wedstrijd brak Australië een kwartier voor het einde de ban. Arzani (74.) opende de score voor de troepen van de Nederlander Bert van Marwijk. Met het laatste fluitsignaal in zicht leek de voorbereidingscampagne toch nog op een sisser uit te draaien. Sainsbury (88.) werkte het leer immers voorbij zijn eigen doelman. Toch kwam er gerechtigheid in Boedapest: ook Kadar (90.+2) verschalkte zijn doelman.

Australië vliegt nu rechtstreeks door naar Rusland. Daar is het land op het WK ingedeeld in groep C, samen met Frankrijk, Peru en Denemarken. De Australiërs nemen het eerst op 16 juni op tegen Frankrijk en kruisen daarna de degens met Denemarken (21 juni) en Peru (26 juni). Leekens kon in vier duels nog niet winnen met Hongarije.

WK-OEFENMATCHEN. Spanje pas in slotfase voorbij tegenstander van Rode Duivels, Frankrijk kan niet winnen
Foto: EPA-EFE

Aleksandar Mitrovic schittert bij Servië

Servië ging na een zuinige nederlaag tegen Chili (0-1) op zoek naar een positief resultaat. In het Oostenrijkse Graz namen de Serviërs het op tegen Bolivië. Al na de eerste helft stond het 4-0, de eindstand was uiteindelijk 5-1. Een glansrol was weggelegd voor Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht), die in 70 minuten een hattrick scoorde. Ook oude bekenden Sergej Milinkovic-Savic (ex-Genk) en Luka Milivojevic (ex-Anderlecht) kwamen in actie.

Achteraf werd er echter vooral gesproken over de 4-0 van Branislav Ivanovic:

Servië neemt het op het WK achtereenvolgens op tegen Costa Rica (17 juni) - maandag eerst nog de laatste sparringpartner van de Rode Duivels -, Zwitserland (22 juni) en Brazilië (27 juni) in groep E.

WK-OEFENMATCHEN. Spanje pas in slotfase voorbij tegenstander van Rode Duivels, Frankrijk kan niet winnen
Foto: Icon Sport

Boussoufa wint met Marokko

Na een draw tegen Oekraïne (0-0) en een zege tegen Slovakije (2-1) legde Marokko de Estse nationale ploeg over de knie. In Tallinn werd het 1-3. Bij de Marokkanen, die op het WK Iran (15 juni), Portugal (20 juni) en Spanje (25 juni) treffen in groep B, maakte Mbark Boussoufa (ex-Anderlecht en -Gent) de partij vol. Mehdi Carcela (Standard) en Nabil Dirar (ex-Club Brugge) kwamen niet van de bank.