Allereerste Bondgirl overleden
Eunice Gayson met Sean Connery in Dr. No Foto: © The Hollywood Archive

Eunice Gayson, de allereerste Bondgirl, is niet meer. De Britse actrice, die in 1962 als Bondmeisje de spits afbeet in ‘Dr No’ en ook in de volgende Bondfilm ‘From Russia with Love’ (1963) figureerde, is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt zaterdag de Britse openbare omroep BBC. In de debuutfilm van 007 vertolkte Gayson de rol van Sylvia Trench. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Sylvia Trench een vaste bijfiguur in de Bondfilms zou worden, maar dat idee werd verworpen door Guy Hamilton, de regisseur van ‘Goldfinger’.

Aan haar stem zal je Gayson niet herkennen. In de twee Bondfilms waarin zij acteerde, werden haar teksten -het lot van vele Bondgirls uit de jaren ‘60 en ‘70- ingesproken door voiceover-actrice Nikki van der Zyl.

Gayson is wel degelijk het eerste Bondmeisje: zij komt voor in de openingsscène van ‘Dr No’ waarin zij zich voorstelt als ‘Trench. Sylvia Trench’. Waarop Sean Connery de historische repliek geeft ‘Bond. James Bond’. Pas later in de film komt Ursula Andress als Honey Rider uit de zee gestapt in een voor die tijd controversiële bikini.