Opnieuw dertig mensen ontvoerd in Nigeria
Ontvoerders slaan regelmatig toe op de boerderijen in de regio Foto: AFP

In het noorden van Nigeria zijn dertig mensen ontvoerd en twee anderen gedood bij verschillende aanvallen in de staat Kaduna. Dat hebben verschillende bronnen gemeld.

‘Vrijdag rond 18.25 uur werden 22 personen ontvoerd door gewapende bandieten tussen de dorpen Udawa en Labi’, aldus de woordvoerder van plaatselijke emir of traditionele leider. ‘De criminelen, die gewapend waren en zich op de motor verplaatsten, hebben zeven voertuigen tegengehouden en iedereen ontvoerd, zelfs een jonge moeder en haar baby.’

Eerder op de dag werden ook al tien personen ontvoerd door dezelfde gewapende mannen, klinkt het nog. Twee mensen overleefden de aanvallen niet.

Volgens de woordvoerder hebben de ontvoerders al contact opgenomen met de echtgenoot van de moeder, om 5 miljoen Nigeriaanse naira (11.800 euro) aan losgeld te eisen in ruil voor haar vrijlating en die van haar kind.

In de afgelopen twee maanden is het aantal ontvoeringen waarbij losgeld geëist wordt in de regio, erg gestegen. De criminele bendes, die ook het vee van de inwoners stelen en de illegale goudhandel controleren, zijn afkomstig uit de naburige staat Zamfara.

In mei werd op twee dagen tijd ook al een honderdtal mensen ontvoerd in dezelfde regio. De slachtoffers worden meestal na enkele dagen vrijgelaten, nadat losgeld is betaald.