TUI-vliegtuig keert terug omdat papieren niet in orde zijn
Foto: BELGA

Een TUI-vliegtuig dat vrijdagmiddag richting Palma de Mallorca vloog, is halverwege de vlucht plots moeten terugkeren. De reden was een vergetelheid met de boorddocumenten.

De vlucht was in Oostende vertrokken. Maar boven Frankrijk gaf de piloot aan dat het toestel moest terugkeren. Niet naar Oostende, maar naar Brussel.

Het ging om een administratief probleem, zegt TUI-woordvoerder Piet Demeyere. ‘Het vliegtuig had net controle gehad en technische updates gekregen. Helaas stond één element niet op de boorddocumenten vermeld. Toen de piloot dat besefte en doorgaf aan de controleposten, moest hij onmiddellijk terugkeren.’

Een technisch team moest de veiligheidscontrole opnieuw doen. ‘Elke luchtvaartmaatschappij die zichzelf ernstig neemt, moet op zo’n moment terugkeren’, legt Demeyere uit. ‘Stel je maar eens voor dat deze kleine administratieve fout betekent dat er ook andere fouten in de documenten geslopen zijn. Met die onzekerheid kunnen wij niet verder vliegen. In de luchtvaartsector hanteren we een zerotolerancebeleid, voor de veiligheid van de passagiers.’

De 163 passagiers konden de nacht doorbrengen op hotel. Vanavond, na zo’n 28 uur vertraging later, kunnen ze opnieuw naar het vakantieoord vliegen.