Bourgeois en Beke wijzen herfederalisering gezondheidszorg af
Foto: Luc Daelemans

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is de versplintering van Volksgezondheid over acht ministers van dit land beu. ‘Als je ziet dat er een stommiteit is gebeurd, moet je die ook rechtzetten.’ Maar zowel Vlaams minister-president Geert Bourgeois als CD&V-voorzitter Wouter Beke zijn een herfederalisering niet genegen.

‘Als je eerlijk bent, dan weet je dat gezondheidszorg nood heeft aan coherente structuren’, zegt ze in een interview met Het Belang van Limburg. Daarmee geeft ze aan dat herfederalisering voor haar kan.

‘Gezondheidszorg is het meest versnipperde departement dat er bestaat en tussen de deelstaten is er geen hiërarchie. Dus niemand kan zeggen: dít moet er gebeuren’, zegt De Block. Die ingewikkelde structuur is volgens haar de reden waarom zaken als de aanpak van alcoholgebruik niet vorderen. ‘Daar zijn ze met de deelstaten al twaalf jaar over aan het bakkeleien’, zegt de minister.

Volgens De Block is een van de struikelblokken daarbij dat een alcoholplan ook een luik rond preventie zou moeten bevatten. ‘Ik heb een paar maatregelen genomen en Vlaams minister Jo Vandeurzen ook. De anderen wilden zelf niet te veel doen, ze wilden het overlaten aan mij. Maar ik ben niet bevoegd voor preventie, dat ligt bij de deelstaten. Die klagen dan weer dat ze daar niet genoeg geld voor hebben. Terwijl elke euro die je investeert in preventie, 4 euro aan zorg vermijdt.’

Afgewezen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is het niet eens met de Block. 'De klok terugdraaien en één gezondheidsbeleid proberen toe te passen op twee zeer verschillende maatschappijen met hun eigen uitdagingen, is omslachtig en duur.' Bourgeois pleit daarom voor een overheveling van alle bevoegdheden inzake de gezondheidszorg naar de deelstaten.

'Van herfederaliseren kan geen sprake zijn', zegt ook CD&V-voorzitter Wouter Beke in een bericht op Facebook. 'Eén beleid op federaal niveau gaf niet of onvoldoende antwoord op de noden van de Vlamingen.' Hij wijst op het belang van de extra bevoegdheden die na de vorige staatshervorming naar Vlaanderen zijn overgeheveld. 'Die worden vandaag omgezet in een eigen Vlaams beleid, dat de link legt tussen gezondheid, welzijn en onderwijs. Dat geïntegreerde beleid is de beste garantie op meer levenskwaliteit voor alle Vlamingen', aldus de CD&V-voorzitter.

Net als Borugeois stelt Beke dat er integendeel meer bevoegdheden naar Vlaanderen moeten. 'Het verleden heeft aangetoond dat een eengemaakt federaal beleid geen antwoord is. Van herfederaliseren kan dan ook geen sprake zijn.' Bij een toekomstige staatshervorming zullen volgens hem 'ook verdere stappen op vlak van gezondheidszorg moeten gezet worden.'