Belgisch team dingt mee naar goud bij Bocuse d’Or
Lode De Roover en Jo Nelissen Foto: Foto Kurt

De Europese finale van de Bocuse d’Or-wedstrijd vindt plaats in Turijn, op 11 en 12 juni. Voor België gaat chef Lode de Roover samen met commis Piet Vande Casteele de strijd aan.

De Roover, chef-kok van het restaurant Fleur de Lin in Zele, won in november de Belgische finale van de Bocuse D’Or en vertegenwoordigt ons land dus op de Europese finale van de prestigieuze kookwedstrijd.

Hij en Vande Casteele trainen al sinds het najaar van 2017 voor deze wedstrijd. Meer dan een half jaar perfectioneren en verfijnen ze hun gerechten. Dat doen ze zes dagen per week in het trainingscentrum van het Flanders Food Faculty in Harelbeke. Ze worden begeleid door het national culinary team onder leiding van Jo Nelissen.

Het is al van 1999 geleden dat België nog eens de top drie haalde. De beste twaalf Europese landen stoten door naar de wereldfinale van de tweejaarlijkse wedstrijd. Die vindt plaats in Lyon in januari 2019.

De Franse chef-kok Paul Bocuse bedacht de wedstrijd in 1987. Het was de allereerste wedstrijd ooit die zich voor het oog van het publiek en de camera’s afspeelde. Sindsdien staat hij bekend als het wereldkampioenschap van de gastronomie.

Om aan de wereldfinale te kunnen deelnemen, moeten de laureaten eerst hun nationale wedstrijd winnen. Vervolgens moeten ze in de top twaalf van de Bocuse d’Or Europa geraken. Zo veroveren ze een plaats onder de 24 finalisten van de wereldwijde finale.

De winnaar krijgt 20.000 euro en het gouden Bocuse d’Or-beeldje.