Oostenrijk zet imams uit en sluit moskeeën: ‘Racistisch’
De minaret van een moskee in Telfs, Tirol. Foto: Dominic Ebenbichler/rtr

De conservatieve bondskanselier Sebastian Kurz heeft aangekondigd dat Oostenrijk verschillende door buitenlandse fondsen gefinancierde imams zal uitwijzen en zeven moskeeën zal sluiten. Daarmee wil hij de ‘politieke islam’ bestrijden. Turkije reageert fel op die beslissing.

Oostenrijk gaat zeker 60 imams het land uitsturen. Dat is volgens de rechtse partijen in Oostenrijk ‘nog maar het begin’ van het ‘terugduwen van de islamitische ideologie en buitenlandse financiering van religieuze groepen’.

‘Een parallelle islamitische samenleving en radicalisering hebben geen plaats in ons land’, zei Kurz op een persconferentie. In Oostenrijk wonen zo’n 9 miljoen mensen, van wie 600.000 moslims.

‘Islamofoob en racistisch’

Er komt onmiddellijk reactie vanuit Turkije op de beslissing. ‘Dit is het resultaat van een islamofobe, racistische en discriminerende stroming’, reageertIbrahim Kalin, woordvoerder van president Erdogan. ‘De beslissing van de regering is in strijd met de wettelijke principes, het sociaal integratiebeleid, de rechten van minderheden en de ethiek van het samenleven.’

Zijn boodschap was duidelijk: ‘Pogingen om islamofobie en racisme te normaliseren moeten onder alle omstandigheden gestopt worden.’

Controversieel toneelstuk

De beslissing, zo legde Kurz uit, houdt verband met een controversieel toneelstuk dat kinderen opvoerden in een van de belangrijke moskeeën van de Turkse gemeenschap in Wenen. Gekleed als soldaten speelden ze een belangrijke slag na uit de Ottomaanse geschiedenis.

‘Parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering hebben geen plaats in ons land’, zei het hoofd van de Oostenrijkse regering tijdens een persconferentie.

De foto’s van de reconstructie van de Slag om Gallipoli werden eerder deze maand gepubliceerd door het linkse weekblad Falter. Ze veroorzaakten onrust bij alle politieke partijen.

Op de afbeeldingen stonden jonge jongens in camouflagekledij, die in rijen opgesteld stonden. Ze brachten een militaire groet en zwaaiden met Turkse vlaggen.

De moskee wordt beheerd door de Turkse Islamitische Unie van Oostenrijk, die rechtstreeks verbonden is met het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken (Diyanet).