Smurfen palmen Brussels Expo in
Wie op Smurfenavontuur gaat, stapt binnen in de wondere wereld van Smurfenland
In Brussels Expo opent dit weekend een grote tentoonstelling over de Smurfen, die tekenaar Peyo zestig jaar geleden heeft gecreëerd.

Ongeveer vijftig miljoen verkochte strips in meer dan negentig landen, een televisieserie met 272 afleveringen die in meer dan honderd landen op de televisie te zien was, 41 YouTube-kanalen, drie langspeelfilms, een vliegtuig, vier pretparken. Het is duidelijk dat de Smurfen de wereld veroverd hebben, en vanaf dit weekend komt daar nog een expo bij, die de wereld zal rondgaan. De eerste stop in die wereldreis: Paleis 4 van Brussels Expo aan de Heizel.

De bezoeker krimpt tot het formaat van een Smurf en treedt binnen in een betoverende wereld vol ontdekkingen, maar ook gevaren. In negen ruimtes, verspreid over een totale oppervlakte van 1.500 vierkante meter, neemt de bezoeker de levensstijl van de Smurfen over.

‘Het is een hedendaags spektakel’, vertelt programmadirecteur Xavier Dumon. ‘Je kan met de ooievaar vliegen met een virtuele bril. Je danst met de Smurfen, je hoort en ziet de Smurfen. Je leert de Smurfentaal en uiteindelijk kan je zelf een Smurf worden. Er worden heel wat nieuwe technologieën gebruikt.’

Alle generaties

‘Het Smurfenavontuur is bedoeld voor mensen van 3 tot 103 jaar. De Smurfen zijn bekend bij alle generaties. De oudere generaties kennen ze misschien in 2D, de jongeren zullen ze kennen via de nieuwste technologieën’, zegt Dumon.

De tentoonstelling kostte in totaal 5 miljoen euro. De expo loopt in Brussel tot 2 september. Na Brussel begint het Smurfenavontuur in 2019 aan een wereldtournee van vijf jaar op de vijf continenten.