Wilde staking stuurt spoorverkeer in de war
Foto: BELGA

Een spontane staking bij treinbestuurders in Welkenraedt in de provincie Luik is in grote delen van het land voelbaar. De vakbonden steunen de actie niet.

Welkenraedt is een belangrijk knooppunt voor de NMBS. Door de staking zijn de gevolgen in heel de provincie Luik merkbaar, maar ook tot in de stations van Brussel, Gent, Kortrijk en het Duitse Aachen.  Het is nog niet duidelijk hoe lang de hinder zal blijven duren. Sinds 9.00 uur lijkt het merendeel van de treinen weer te rijden, al is er bij vertrek soms tot een half uur vertraging.

Volgens de site van de NMBS werden vanmorgen al meer dan 10 treinen afgeschaft. Uit de aankondigingen van de spoorwegmaatschappij blijkt dat reizigers zeker nog tot de middag rekening moeten houden met afgeschafte treinen.

‘De NMBS veroordeelt deze wilde actie, waarvan de reiziger het slachtoffer is’, aldus de NMBS. De socialistische bond CGSP in de Luikse regio zegt niets met de actie te maken te hebben. Regionaal secretaris Thierry Moers bevestigt wel dat de actie is ontstaan in de stelplaats van Welkenraedt. De treinbestuurders zouden niet opgezet zijn met plannen om hun productiviteit te verhogen.