Oostenrijk sluit zeven moskeeën
Sebastian Kurz Foto: AFP

De Oostenrijkse conservatieve bondskanselier Sebastian Kurz kondigde vrijdag aan dat zijn land verschillende door buitenlandse fondsen gefinancierde imams zal uitwijzen en zeven moskeeën zal sluiten. Daarmee wil hij de ‘politieke islam’ bestrijden. De Turkse regering heeft de beslissing als racistisch en islamofoob bestempeld.

De beslissing, zo legde Kurz uit, is genomen in overleg met vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap in het land.

Directe aanleiding is de opvoering van een controversieel toneelstuk in een van de grootste moskeeën van Wenen. Gekleed als soldaten speelden kinderen een belangrijke slag na uit de Ottomaanse geschiedenis. De moskee zou allemaal banden hebben met de Turkse organisatie de Grijze Wolven en beschikte niet over de nodige erkenning. Zes andere moskeeën zouden te extremistisch zijn.

In totaal zouden zo’n 60 imams worden uitgezet, schrijft de krant Der Standard. Ze maken deel uit van een vereniging die met geld uit Turkije gefinancierd is. Enkelen zouden al een uitwijzingsbevel hebben ontvangen.

'Islamofobie'

Volgens de Turkse regering is de Oostenrijkse beslissing een 'weerspiegeling van de islamofobe, racistische en discriminerende beweging in het land', zei de woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, vrijdag op Twitter. De 'ideologisch geladen praktijken van de Oostenrijkse regering' zijn een schending van de universele rechtsprincipes en tegen de rechten van minderheden. 'Ambities om islamofobie en racisme te normaliseren, moeten onder alle omstandigheden veroordeeld worden'.