‘Meer schaduw op speelplaatsen tegen kanker’
Foto: Marieke D'Haene

De Stichting tegen Kanker vraagt in haar strijd tegen huidkanker aan de gemeentebesturen om meer schaduwzones te creëren rond speelpleinen, sportvelden en speelplaatsen.

Er zijn verkiezingen in aantocht, en dus beraden politici en partijen zich over hun programma. Voor de Stichting tegen Kanker is dat de gelegenheid om zes suggesties te doen. Het opvallendste advies is gericht aan lokale politici. Er zouden meer schaduw­zones moeten komen voor kinderen om huidkanker te voorkomen.

‘Als een nieuw park wordt aangelegd, of een kinderopvang of school vraagt goedkeuring voor de renovatie van zijn buitenruimte, kan de stad vragen om voldoende schaduw te voorzien’, zegt experte Brigitte Boonen. ‘Er is vaak niet genoeg beschutting. Scholen bijvoorbeeld hebben bankjes staan op de koer waar leerlingen mogen lunchen bij mooi weer. Dikwijls staan die in de volle zon. Met een luifel, afdak of boom los je dat gemakkelijk op.’

Geen enkele vorm van kanker is zo fel in opmars in ons land als huidkanker. Elk jaar krijgen 37.000 Belgen (of meer dan 100 per dag) de diagnose. Volgens de laatste cijfers sterven jaarlijks zo’n 430 Belgen aan de ziekte. Zo goed als alle huid­kankers zijn het gevolg van overdreven blootstelling aan uv-straling.