Banken zetten privébewakers in tegen plofkraken
Het ING-kantoor in Kinrooi was het doelwit van een plofkraak. Foto: Jeffrey Gaens
De banken zetten privé­patrouilles in om hun filialen te bewaken. De banksector is ongerust, nadat in enkele dagen tijd twee geldautomaten werden gekraakt, in de Postbank in Buggenhout en het ING-kantoor in Kinrooi. Febelfin, de sectororganisatie, vraagt bovendien overleg met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

'We hebben verschillende verzoeken van banken voor bewakingsopdrachten', zegt Yves Stevens van Seris, dat ook strategische instellingen zoals de NAVO bewaakt; vrijdag in Het Nieuwsblad. 'We hebben extra capaciteit uitgetrokken om aan die verzoeken te voldoen. Het gaat niet alleen om extra personeel, maar ook om camerabewaking en verschillende ­technologiesystemen.' De bewaking werd sinds vorige nacht ingezet. 

Febelfin, de koepel­organisatie van het bank­wezen, heeft ministers van Justitie Koen Geens (CD&V) en van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om overleg gevraagd. (Samen met de bevoegde diensten wil de sector analyseren hoe de criminelen te werk zijn gegaan, wat er exact gebeurd is, wat de zwaktes zijn binnen het systeem en hoe we die het beste aanpakken', klinkt het.

Volgens Het Nieuwsblad vermoeden de speurders dat de daders van de plofkraken in Nederland moeten worden gezocht. Daar komen deze plofkraken wel vaker voor. In ons land waren er in 2015 en 2016 geen dergelijke overvallen. In 2017 waren er wel twee mislukte pogingen, onder meer in Tielt-Winge. De speurders denken dan ook dat de daders van Kinrooi en Buggenhout in Nederland moeten worden gezocht. Er zijn daar in dit onderzoek verschillende aanwijzingen voor, vernemen we nog.