Iraakse ‘vluchteling’ in Frankrijk is vermoedelijk IS-leider
Archiefbeeld: de Franse politie houdt een groep vluchtelingen in Calais in het oog. Foto: AFP

Een Iraakse vluchteling in Frankrijk is in staat van beschuldiging gesteld, nadat hij in maart werd opgepakt. Hij wordt ervan verdacht een hooggeplaatst lid geweest te zijn van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en te hebben deelgenomen aan slachtpartijen. Dat meldt het Parijse parket. Het onderzoek waarin de man genoemd wordt, werd in november vorig jaar geopend.

De Irakees kwam drie jaar geleden met groepen vluchtelingen vanuit Turkije naar Frankrijk. Hij verbleef een tijd in Calais en woonde nu in een huis in Normandië. In juni 2017 werd hem het statuut van politiek vluchteling en een verblijfsvergunning voor tien jaar toegekend. Dat statuut is inmiddels weer ingetrokken.

Bloedbad met 1.700 doden

Volgens de Franse justitie was de 33-jarige man een leider van IS in Irak. Hij zou in juni 2014 deelgenomen hebben aan het bloedbad op het legerkamp Speicher in Tikrit, ten noorden van Bagdad. Gewapende mannen ontvoerden toen honderden legerrekruten, vooral sjiieten, die ze vervolgens één voor één executeerden. In totaal werden zo 1.700 mensen gedood in de stad, die in 2014 en 2015 door IS werd bezet.

In Irak liep al een onderzoek naar de man. De Iraakse autoriteiten verdachten hem ervan de regio Samara, ten noorden van Bagdad, voor IS bestuurd te hebben.

De man houdt in zijn verhoren vol dat hij onschuldig is, maar daar hechten de Franse onderzoeksrechters weinig geloof aan. Hij wordt officieel verdacht van moord, terrorisme en oorlogsmisdaden.