Hoe N-VA CD&V digitaal de loef afsteekt
Foto: *
Wie via Google de standpunten van CD&V of Open VLD zoekt, krijgt soms als eerste een advertentie van de N-VA te zien.

De N-VA, Open VLD en CD&V vormen dan wel samen een regering, op het internet pogen ze volop elkaars kiezers in te pikken. Het nieuwe strijdtoneel heet Google.

Als u de voorbije dagen de zoekterm ‘CD&V standpunten’ intikte, kreeg u vaak een advertentie van de N-VA en van Open VLD te zien. Ook de combinatie ‘verkiezingsprogramma’ en ‘CD&V’ leidde eerst naar de N-VA. En bij de zoekterm ‘Open VLD standpunten’ kreeg je eveneens een advertentie van de Vlaams-nationalisten bovenaan. Alleen een klein groen blokje met de term ‘adv’ verraadt dat de N-VA Google daarvoor heeft betaald.

De advertenties verschijnen (nog) niet consequent, en of je een computer of een laptop gebruikt, maakt ook een verschil. Zo liet Open VLD vorige week nog advertenties verschijnen, maar gisteren waren die niet meer te zien. De N-VA past de techniek veruit het meest toe, en doet daarmee haar reputatie van digitale voorloper alle eer aan.

Visvijver

Het lijkt misschien niet netjes, maar alle politieke partijen experimenteren met die techniek. En je kan er ook iets van leren. De N-VA en Open VLD lijken voor de volgende verkiezingen vooral bij CD&V kiezers te willen wegsnoepen. De N-VA viseert niet de mensen die informatie zoeken over Vlaams Belang, in het verleden nochtans een belangrijke visvijver.

N-VA-woordvoerder Bram Bombeek bevestigt dat onderscheid, maar wil verder niet in de kaarten laten kijken. ‘Wij gebruiken adwords, net als de andere par­tijen’, zegt hij. Al doen de andere dat duidelijk veel minder.

Beter voor milieu

‘Vanuit marketing-standpunt zou ik nochtans niet twijfelen’, zegt Angelo Callant, zaakvoerder van communicatiebureau Shortcut. ‘Je móét dit gewoon doen. Iedereen gebruikt Google. En wie wil communiceren moet nu eenmaal aanwezig zijn waar de mensen zijn. Eigenlijk is dit niks anders dan de digitale versie van de folder in de brievenbus. Alleen is het efficiënter en beter voor het milieu.’

‘Het is niet verboden om kiezers van elkaar af te snoepen’, reageert Peter Van Aelst, specialist politieke communicatie (Universiteit Antwerpen). ‘Al zou ik dit niet vergelijken met flyers in de bus. Dit is eerder de digitale variant van elkaars affiches overplakken.’