Ducarme zet FAVV voor schut
Foto: belga
Vertrouwt minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) ‘zijn’ Voedselagentschap (FAVV) nog? ‘Wij hebben geen fout gemaakt’, zegt het FAVV.

‘Ik vind het schandalig hoe de communicatie verloopt. Wat is de waarde van een groen licht van het FAVV?’ vroeg Leen Dierick (CD&V) zich gisteren in de Kamer openlijk af.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) had namelijk woensdagavond besloten om de traiteur ­Esthio uit Harelbeke tóch geen schoolmaaltijden te laten ­leveren, tegen de beslissing van het FAVV in. ‘Als politiek verantwoordelijke lijkt het me noodzakelijk een beslissing te nemen op basis van alle tests’, zei de minister. 

Na onderzoek van het FAVV bleef sla het ‘laatste verdachte voedingsmiddel’ dat de salmo­nellavergiftiging van bijna vijfhonderd kinderen in Oost- en West-Vlaanderen kon verklaren. Maar het FAVV beschikte niet langer over resten sla om te analyseren, noch bij de traiteur, noch in de scholen. Om zeker te zijn, besloot het extra stalen te nemen bij producenten van Esthio, waar­onder de producent van de sla. Op die stalen wachtte  Ducarme  liever, terwijl het FAVV dat onnodig vond.

'Geen fout gemaakt'

Vindt het Voedselagentschap zelf dat het een fout heeft gemaakt? ‘Nee’, zegt woordvoerder Dorine Van Geert. ‘Alle monsters bij Esthio waren conform. Bovendien hebben we, om geen enkel risico te nemen, ­Esthio opgelegd om in de eerste vijftien dagen geen rauwe levensmiddelen en dus geen sla te serveren.’

Het FAVV wijst erop dat het de beslissing nam samen met het federale onderzoekscentrum Scien­sano en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat bevestigt AZG-woordvoerder Joris Moonens: ‘De voedselveiligheid was ook voor ons voldoende gegarandeerd.’ Ducarme vond weliswaar dat het FAVV zijn ‘technische rol’ perfect had gespeeld, maar weigerde die stelling verder te verklaren. 

Onbetrouwbaar

Na maanden van hoogspanning – Ducarme uitte na het  vleesschandaal rond Veviba  scherpe kritiek op het agentschap en beval twee audits – lijkt het FAVV alweer lijnrecht tegenover de minister te staan. Die kreeg vanwege zijn demarche de wind van voren in het parlement. ‘Ik vraag u met aandrang op één lijn te komen met uw agentschap’, zei Annick Lambrecht (SP.A). Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) vond de opgelopen schade ‘enorm’. ‘Liberalen staan voor een betrouwbare overheid tegenover burgers en bedrijven. Het onderzoek wees uit dat het bedrijf betrouwbaar was, dan moet u dat ook zijn.’
Esthio hervat vandaag de levering van schoolmaaltijden. Zaakvoerder Brecht Vervaeck sluit niet uit dat het bedrijf een klacht indient.