34 Syrische vluchtelingen geland op Zaventem
Foto: rr

Een nieuwe groep van 34 Syrische vluchtelingen is donderdagmiddag geland op Zaventem. De tien families, die naar ons land konden afreizen dankzij een humanitair visum, zullen de komende dagen asiel aanvragen.

De negentien volwassenen en vijftien Syrische jongeren, die in erbarmelijke omstandigheden in Turkije leefden, komen niet in het opvangsysteem van de overheid terecht. Ze worden het eerste jaar opgevangen en begeleid door vrijwilligers van verschillende katholieke parochies en gemeenschappen.

Voor hun vertrek werden de Syriërs gescreend en gebriefd door medewerkers van Sant’Egidio, Caritas en hun partnerorganisaties. De Belgische overheid zorgde voor de veiligheidsscreening.

De gezinnen kregen hun visum in het kader van de ‘humanitaire corridors’, die veilige en legale vluchtwegen moeten bieden aan kwetsbare vluchtelingen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de gemeenschap van Sant’Egidio ondertekenden daarover vorig jaar een akkoord.

150 Syrische vluchtelingen

Op basis van dat akkoord worden dit jaar 150 kwetsbare Syrische vluchtelingen uit Syrië en Turkije overgevlogen naar ons land. Van die 150 zijn er nu al 72 personen in ons land. De volgende 78 vluchtelingen worden de komende weken en maanden verwacht.

Ook Italië, Frankrijk, Monaco, San Marino en Andorra ontvingen dit jaar Syrische vluchtelingen in het kader van de ‘humanitaire corridors’.