De Verenigde Staten heffen het Amerikaanse leveringsverbod aan de Chinese telecomgroep ZTE op. Die ban verzuurde mee de handelsrelaties tussen de VS en China.

De Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt met de Chinese telecomgroep ZTE, zodat die zijn activiteiten kan heropstarten. Het Chinese bedrijf moet wel een boete van 1 miljard dollar betalen en zijn management vervangen. Dat maakte de Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, donderdag bekend.

De Amerikaanse overheid besloot in april de levering van Amerikaanse onderdelen aan ZTE te verbieden. Met als reden dat de onderneming ‘frauduleuze’ verklaringen had afgelegd tijdens een onderzoek naar schending van het embargo tegen Iran en Noord-Korea.

De harde aanpak van ZTE zette de handelsrelatie tussen de VS en China de voorbije maanden nog wat meer onder druk. Door de importheffingen op Chinees staal en aluminium was die al serieus verzuurd.

Het Chinese telecombedrijf ZTE kwam door de leveringsban in de problemen. De onderneming is afhankelijk van microprocessoren van Qualcomm en van het besturingssysteem Android van Google. Het bedrijf moest zelfs activiteiten stopzetten en dreigde failliet te gaan.