Het Amerikaanse Google riskeert alweer een hoge boete van de Europese Commissie. Steen des aanstoots: Google zou smartphonemakers gedwongen hebben om zijn apps te installeren.

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zou binnen enkele weken een boete opleggen die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van Google-moeder Alphabet. Dat melden de Britse zakenkrant Financial Times en het nieuwsagentschap Bloomberg op basis van ingewijden.

Volgens de Europese Commissie dwong Google telefoonfabrikanten Google-apps te installeren als ze het door Google gemaakte besturingssysteem Android met hun telefoons meeleveren. De zoekgigant heeft zich in het verleden verweerd door te stellen dat de Europese Commissie ten onrechte Apples’ mobiele besturingssysteem iOS niet als een concurrent van Android ziet. Android heeft een marktaandeel van circa 80 procent.

Het kan Google maximaal een boete van 9,3 miljard euro kosten. Meestal vallen boetes vanuit Brussel lager uit dan het maximum.

Vorig jaar kreeg Google al een recordboete van 2,4 miljard euro in een andere zaak, omdat het zoekresultaten van de eigen dienst Google Shopping voortrok.