Vande Lanotte reageert op Oostends 'voorakkoord'
Komt Johan Vande Lanotte in de oppositie terecht? Foto: BELGAIMAGE

Volgens een voormalig N-VA-lid hebben de N-VA en Open VLD een politiek voorakkoord in Oostende. SP.A-burgemeester Johan Vande Lanotte zegt dat dit de Oostendenaars voor een duidelijke keuze plaatst.

Hendrik Wallijn, voormalig N-VA-lid en initiatiefnemer van de nieuwe lijst Oostende Koningin, zwaait met twee teksten waaruit moet blijken dat er een voorakkoord is tussen de N-VA en Open VLD in Oostende. De handtekeningen ontbreken echter op beide documenten. De eerste tekst was bestemd voor de kopmannen van de N-VA en Open VLD. Bij de tweede tekst is ook een plaatsje voor de handtekening van CD&V.

De passage die bekend is gemaakt, handelt vooral over wie er burgemeester wordt in welke omstandigheden. Open VLD-kopstuk Bart Tommelein (Open VLD) is kandidaat, maar tegelijk worden er scenario’s voorbereid voor wanneer hij na de parlementsverkiezingen van 2019 opnieuw minister zou worden.

Roddelen en kletspraat

De Oostendse N-VA-afdeling ontkent dat er een voorakkoord op tafel ligt. Ook Tommelein doet het bericht af als ‘fake news’. Er is wel gesproken tussen de partijen, maar ‘een getekend voorakkoord is er niet’, klinkt het.

De VRT kon ook de hand leggen op bijhorend mailverkeer. Daaruit moet blijken dat het initiatief voor de gesprekken uitging van Sander Loonens (N-VA) in juni 2016.

De Oostendse lijsttrekker van N-VA, Björn Anseeuw, slaat terug naar de verantwoordelijke voor het lek, zijn voormalige partijgenoot Hendrik Wallijn. ‘Nu roddelen en kletspraat verkopen over een voorakkoord is makkelijk om een ander zwart te maken’, zegt hij. ‘Wallijn is in maart door N-VA-Oostende als voorzitter aan de deur gezet. Ook daarna durfde hij het nog aan om met een flinke som geld uit onze partijkas te gaan lopen. Het gerecht zal hier zijn werk doen. Als hij beweert dat er een ondertekend voorakkoord is, dan moet hij het op tafel leggen. Ik heb het alleszins niet.’

Johan Vande Lanotte: 'We weten dat ze zonder ons verder willen'

Aan Terzake zei de huidige burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte (SP.A), dat hij goed weet dat er tussen verschillende partijen gesprekken aan de gang zijn om de Stadslijst (zo heet de SP.A in Oostende, red.) uit het stadhuis te jagen. 'Dat is op dit moment blijkbaar het enige wat telt. We horen niets over wat ze met Oostende willen doen, ze zeggen alleen dat ze willen dat de Stadslijst niet meer in de meerderheid zit.'

Vande Lanotte ziet in het gelekte (eventuele) voorakkoord natuurlijk ook een kans om zijn campagne kracht bij te zetten. 'Dit nieuws heeft het voordeel van de duidelijkheid. De Oostendenaar weet nu dat hij moet kiezen tussen ons sociaal-progressief open beleid of een conservatiever beleid met de N-VA en Open VLD.' Kortom, Vande Lanotte en zijn lijst worden zo de inzet van de verkiezingen.

De SP.A heeft al sinds juni 1997 de burgemeesterssjerp in Oostende. Als de N-VA en Open VLD daar in oktober een einde aan maken, mag dat historisch worden genoemd. Bij de verkiezingen zes jaar geleden haalde de SP.A vijftien zetels (een verlies van vijf zetels). De N-VA sleepte er tien in de wacht, Open VLD zes.

De kans dat de N-VA straks de SP.A (of Stadslijst) inhaalt, is niet denkbeeldig, maar het verschil was zes jaar geleden toch nog groot. Opvallend is dat, volgens het uitgelekte voorakkoord dan toch, de N-VA de sjerp zou laten aan Open VLD, ook als de N-VA straks veel groter is. De liberaal Bart Tommelein wordt dan burgemeester. Hij heeft Oostende al beloofd om in dat geval zeker zijn intrek te nemen in het stadhuis en zijn ministerschap te laten voor wat het is.