‘Kans zeer klein dat er nog iets gevonden wordt’
Foto: BELGA

Normaal zouden tientallen scholen in Oost- en West-Vlaanderen vandaag opnieuw warme maaltijden geleverd krijgen van cateraar Esthio in Harelbeke. Bevoegd minister Ducarme (MR) besliste daar last minute anders over. Hij wil een ‘bijkomende balans’ opmaken.

De leveringen van het Harelbeekse cateringbedrijf waren stopgezet nadat eind mei meer dan 400 kinderen van 44 verschillende scholen ziek geraakt waren door een besmetting met salmonella.

Ook na uitgebreid onderzoek vond men bij het bedrijf geen besmettingshaard. Het bedrijf mocht daarop weer open, eerst om aan bedrijven te leveren, en vanaf vandaag ook aan scholen. Op het allerlaatste moment is dat afgeblazen. De scholen kregen gisteravond rond halfnegen een mail van het Voedselagentschap met daarin de melding dat bevoegd minister Denis Ducarme (MR) eerst een ‘bijkomende balans’ wil opmaken.

Ducarme zegt via zijn woordvoerster dat hij ‘elk risico wil uitsluiten’ vooraleer het cateringbedrijf opnieuw schoolmaaltijden begint te leveren. Volgens de woordvoerster ‘zijn er nog vragen over de oorzaak van de besmetting’. ‘Het is voor de minister een prioriteit om elk risico uit te sluiten. Er waren dan ook meer dan 400 besmettingen en veel ziekenhuisopnames’, luidt het.

‘De kans is zeer klein dat er nog iets gevonden wordt in een bijkomend onderzoek’, reageert Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het FAVV wenst niet te communiceren over de beslissing van minister Ducarme en benadrukt dat ‘het onderzoek nog lopende is’.

Woedend

Bij het betrokken bedrijf zijn ze alleszins woedend. Toen bedrijfsleider Hervé Vervaeck het nieuws hoorde, werd hij onwel. Hij werd zelfs afgevoerd naar het ziekenhuis. ‘Ik begrijp er niets van’, zegt hij vanuit de kliniek. ‘Ik ben hartpatiënt en viel flauw toen ik het vernam. Het lijkt wel alsof iemand ons per se kapot wil. De producten voor 10.000 maaltijden stonden klaar, die zijn nu verloren.’

‘Een verklaring hebben we niet gekregen’, zegt een medewerkster. ‘Alle maaltijden, 10.000 stuks, bestemd voor de scholen, moeten nu in de vuilnisbak.’ Het bedrijf benadrukt dat het Voedselagentschap uitdrukkelijk zijn toestemming had verleend om opnieuw te leveren aan scholen.

Ook de scholen zelf zijn kwaad, vooral over de veel te late verwittiging. In allerijl probeerden zij ouders via Facebook te verwittigen dat hun kinderen dan toch boterhammen moesten meebrengen vandaag.

Donderdagochtend vindt op het kabinet-Ducarme nieuw overleg over de zaak plaats. Het FAVV schuift mee aan tafel.