Wisselvallig tot ‘code oranje’
Foto: AP

Het KMI verwacht donderdag felle regen- en onweersbuien die kunnen gepaard gaan met hagel, rukwinden en heel veel regen op korte tijd die tot wateroverlast kunnen leiden. Ook vrijdag zijn er lokaal nog felle onweders.

Donderdag krijgen we zeer wisselvallig weer met in meerdere streken onweersbuien. De neerslaghoeveelheden zullen regio per regio sterk verschillen. Plaatselijk komt het tot wateroverlast en er is ook kans op hagel. Het is opnieuw warm met maxima van 22 tot 28 graden. Aan zee blijft het minder warm met maxima rond 19 of 20 graden.

Behalve voor de kust, waar het KMI code geel hanteert, geldt voor de andere provincies code oranje. Brussel, Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen tekenen vanaf omstreeks 10 uur tot rond 23 uur oranje, nadien gevolgd door code geel gedurende flinke delen vrijdag. In de Waalse provincies is er vandaag langer kans op hevige onweders met intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen.

Donderdagavond en -nacht blijft de kans op enkele lokale onweersbuien bestaan. Het wordt half- tot zwaarbewolkt met vorming van nevel en laaghangende bewolking. De minima liggen tussen 13 en 18 graden bij een zwakke wind uit veranderlijke richtingen.

Vrijdag trekken intense buien en onweders vanaf het zuidoosten over ons land. Er is kans op hagel en overvloedige neerslag. In het westen is het in de voormiddag waarschijnlijk nog vrij zonnig. De kust blijft mogelijk bespaard van het onweer. Het wordt zwoel met in het centrum maxima rond 27 graden en in de Kempen 28 of 29 graden. Aan zee wordt de wind matig uit noordnoordoost, waardoor het er koeler blijft.

Zaterdag wordt het warm met veel zon. Geleidelijk verschijnen er meer stapelwolken en komen er buien tot ontwikkeling. Deze buien kunnen lokaal intens zijn met onweer. Het kwik stijgt tot rond 26 of 27 graden in het centrum. Aan de kust blijft het koeler door een wind uit zee.

Zondag en maandag krijgen we te maken met fikse onweders die vanuit Frankrijk over ons land zullen trekken. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, forse windstoten en overvloedige neerslag. De temperatuur stijgt tot rond 26 graden op zondag en nog 21 graden op maandag.

Dinsdag is het vaak bewolkt met perioden van regen en buien. Hier en daar is nog onweer mogelijk. De maxima schommelen rond 20-21 graden in het centrum van het land.