Cateringbedrijf mag dan toch deuren niet heropenen
Foto: Google

Het traiteurbedrijf uit Harelbeke dat mogelijk verantwoordelijk is voor de tientallen salmonellabesmettingen in Oost- en West-Vlaanderen, mag voorlopig dan toch niet opnieuw maaltijden leveren aan scholen.

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) had vorige vrijdag gemeld dat het bedrijf terug mocht openen omdat er geen sporen van een salmonellabesmetting waren aangetroffen. Bevoegd minister Denis Ducarme (MR) wil nu eerst nader onderzoek afwachten. Het bedrijf blijft daardoor tot nader order gesloten.

‘Wij zijn enorm onthutst en ontgoocheld’, zegt zaakvoerder Brecht Vervaeck van het Harelbeekse traiteurbedrijf Esthio aan VRT NWS. ‘Mijn vader is door de shock zelfs afgevoerd naar het ziekenhuis.’

‘Wij hebben alles op alles gezet, samen met het Voedselagentschap, om aan alle voorwaarden te voldoen. Ook mijn klanten hebben dagenlang geschrobd. En dan om 18.45 uur, de avond voor wij de productie terug zouden aanvatten, worden wij tegengehouden door een mailtje. Dit is voor ons onaanvaardbaar.’

Er zijn sinds de uitbraak van de besmetting eind mei al 313 kinderen uit 34 West- en Oost-Vlaamse scholen met zekerheid besmet met salmonella. 453 kinderen uit 44 scholen meldden zich ziek. Allemaal aten ze maaltijden van Esthio. Vreemd genoeg werd daar bij onderzoek geen spoor van salmonella teruggevonden.