Rookverbod op terrasjes ‘stap te ver’ voor Horeca Vlaanderen
Foto: Kurt Desplenter

Het pleidooi van Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, voor een rookverbod op terrassen van cafés en restaurants, valt in slechte aarde bij Horeca Vlaanderen. ‘Betuttelend en een stap te ver’, klinkt het daar.

Horeca Vlaanderen rekent eerder op de hoffelijkheid van rokers, dan hen een verbod op te leggen. ‘Ga wat verder staan op het terras of doof je sigaret als er vlakbij iemand begint te eten. Iedereen is welkom in de horeca.’

‘De invoering van het rookverbod in cafés in 2011 heeft een groot effect gehad op de sector. Uitbaters hebben geïnvesteerd en klanten zijn het nu gewoon om op het terras of buiten te gaan roken’, zegt Gerrit Budts, woordvoerder van Horeca Vlaanderen. ‘Een rookverbod op het terras is daarom voor Horeca Vlaanderen een stap te ver, en te betuttelend. Iedereen is welkom in de horeca.’

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is het helemaal niet eens met het voorstel van professor Godderis. ‘De impact van het rookverbod in cafés was groot. Heel wat horecazaken gingen failliet. Roken buiten of op het terras ook verbieden, zal de horecasector nogmaals zware klappen toedienen’, vermoedt voorzitter Christine Mattheeuws. ‘Dan zullen nog meer rokende klanten veel vaker thuis blijven, waar ze wel nog een sigaret mogen opsteken. Daarmee is het welletjes geweest. Iemand die op café of restaurant gaat en rookt, mag dat toch nog ergens doen’, aldus Mattheeuws.

Om het roken te ontmoedigen, gelooft het NSZ meer in doorgedreven sensibilisatie, bijvoorbeeld met schokkende foto’s.